Socialdemokraterna är, med sina tolv mandat i kommunfullmäktige, det mäktigaste bland Vingåkers partier. Sedan förra valet har de tappat drygt två procentenheter.
En fråga som ligger och dallrar i hetluften mer än alla andra är skolfrågan.
– Är det en fråga som gör valrörelsen extra het så är det den, säger Robert Skoglund, vice ordförande i Vingåkers Arbetarekommun.
– Det har vi redan sett med insändare och debatter. Vi är inte bäst i klassen i Vingåker, om man säger så.
Men skolfrågan är samtidigt något som inte kommer dela upp partierna särskilt mycket, menar han.
– Alla vill ju förbättra skolresultaten, frågan är bara hur det ska göras. Då gäller det att lärarna, som sitter på lösningen, kan hjälpa oss så vi kan ta rätt politiska beslut, säger Robert Skoglund.
En annan fråga som kommer höja temperaturen i valrörelsen gissar Skoglund är Vingåkers förmåga att få folk i arbete.
– Det är extra viktigt att få in våra nysvenskar i arbete och studier så vi inte får en större segregation i samhället där vissa jobbar och andra inte. Det är en jätteutmaning, säger han.
Skoglund menar att alla ska jobba, också kvinnorna, trots att många kommer från kulturer där kvinnor normalt sköter om hemmet istället för att lönearbeta.
– En fråga som också kommer ligga och bubbla under ytan är hatet mot andra människor och främlingsfientligheten, det är en mörk sida som kommer finnas med på olika sätt.
Mest ser Skoglund fram emot en levande valrörelse där alla partier intar sin ideologiska plats och gör sin röst hörd.
– I dag tycker jag att de mindre partierna är ganska tysta i den politiska sfären. Så jag hoppas på en livlig debatt och att vi håller oss i skinnet, säger Robert Skoglund.
Enligt honom kommer också partiets toppnamn Anneli Bengtsson att ställa upp i valet i september, liksom han själv.
Även för SD är skolan den mest centrala frågan i valet.
– Om skolan inte fungerar vill ingen flytta hit och ingen vill heller bo kvar här då, säger Lars-Göran Karlsson, ordförande för SD Vingåker.
SD gjorde en rejäl uppryckning i förra valet, från 3,22 till 17,29 procent av rösterna. Växtvärken gjorde att de inte ens kunde tillsätta alla sina fem mandat i fullmäktige.
I övrigt tror Karlsson att frågorna kommer kretsa kring frågor som vården och vägarna.
– Vi vill att det ska satsas mer på småorterna i kommunen, som Högsjö, Marmorbyn och Baggetorp. Sedan tror jag en stor fråga kommer bli vilka partier som ska arbeta ihop. Miljöpartiet och Liberalerna ligger lite illa till, då det kan bli svårt för S att behålla makten med hjälp från dem.
Lars-Göran Karlsson blir sannolikt den som toppar SD:s lista i valet.
Blir det ett annorlunda val, tror du?
– Ja, det tror jag att det blir. Folk byter partier oftare nu än förr. Jag tror att det blir stor skillnad på det, det är en större rörlighet bland väljarna.
Vad får det för konsekvenser?
– Jag tror att det är en bra konsekvens som innebär att folket är lite mer engagerade i sin lokalpolitik. Förr röstade de på ett visst parti i riksdagsvalet och så blev det likadant i landsting och kommuner. I dag kan de rösta på olika partier, säger Lars-Göran Karlsson.
Vad ser du mest fram emot under valåret?
– Det är diskussionerna med de andra partierna. Det tycker jag är roligt och att det blir en bra jargong och att vi inte är otrevliga mot varandra. Det ska vara en bra klass och nivå på diskussionerna.