”Skolan är själva grunden i livet”

När Jimmy Persson lämnar 9B på Nyhemsskolan i vår är det kontakten med människor som han bär med sig i hjärtat.
Under fötterna har han fått en fast kunskapsgrund att stå på. Men han saknar inte åsikter om hur skolan kan bli bättre. Ett sätt är hans favoritsätt: kommunikation.

Övrigt2011-12-07 07:02

Skolan är ett ständigt hett ämne. Många minns sin egen skolgång som inte har många likheter med skolan i dag. Lärarsonen Bo Sivars, själv mångårig lärare, studierektor och rektor och numera moderat 1:e vice ordförande för bildningsnämnden, ser införandet av grundskolan som den största och viktigaste förändringen under hans livstid.

- Alla i dag har chansen. Det är den jättestora skillnaden.

Och så ser han en annan skillnad:

- Det är inte samma barn i dag. Vi var ganska tuktade. I dag öppnar sig världen för barn på ett helt annat sätt.

Jimmy Persson, barn av dagens skola, kan nog skriva under på det. För elever 2011 är all information, rätt eller fel, bara några klick bort. Elever tar för sig, läraren är inte en självklar auktoritet som förr.

Jimmy Persson trivs i sin tid. För honom hägrar journalistyrket. På Nyhem är han med och gör en webbtidning inom ramen för medieprofilen, och han ska söka gymnasiets samhällsprogram med medieinriktning. Av grundskolan finns snart bara en ynka termin kvar.

- Det har tagit väldigt lång tid. Men ändå har det gått fort, reflekterar han.

Som engagerad elev bubblar han av åsikter om hur skolan kan bli bättre och hur elever kan lyftas till högre resultat.

- Att alla lärare pratar med varandra är viktigt för resultaten.

Själv har han jobbat sig till bra betyg, men i engelska är han steget efter trots hårt arbete. Han tycker att det är viktigt att skolan ser helheten, att en elev får hjälp och stöd att nå ända fram om han eller hon, som i Jimmys fall, är godkänd i alla ämnen utom ett.

- Alla ska få hjälp att bli bättre, säger han och tillägger att det gäller även elever som strävar efter högre mål än godkänt.

Jimmy Persson märker pressen som lärarna jobbar under.

- De gör ett jättebra jobb. Jag förstår att de inte alltid hinner. Men någonstans måste de säga nej.

Han lyfter fram vikten av att elever som behöver särskilt stöd får det. I sin omgivning ser han att det finns elever som behöver stöd, men inte får det.

Jimmy Persson ser temaarbete som ett sätt att få skoltrötta och ointresserade elever att arbeta. Temaarbete är ett särskilt projekt som spänner över en mängd olika skolämnen och där eleverna själva får tycka till om mycket.

Jimmy Persson konstaterar att det för vissa kommuner är svårare att höja resultaten i skolorna.

- Katrineholm är inte en jättestor kommun. Det är svårt att fördela resurserna jämnt.

Att kommunen nu ska se över hur resurserna fördelas, det tycker Jimmy Persson är bra. Men han är noga med att påpeka att det ändå inte får bli för stora skillnader i hur mycket pengar varje skola får.

Nu när ett halvår återstår av hans tid i grundskolan tycker han att han har fått en fin grund att stå på.

- En jättebra grund. Skolan är grunden i själva livet.

Och även om han tar sitt skolarbete på yttersta allvar, så finns det något som är minst lika viktigt som det seriösa:

- Jan Björklund sa att skolan inte ska vara rolig. Men det måste den vara. Den ska vara rolig och engagerande. Och den kan vara jobbig också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om