"Skola på lovet inte vad elever behöver"

Det är påsklov och runt om njuter elever av att det är ledigt och egen fri tid att göra vad man vill. Men några elever sitter vid skolbänken och det är inte optimalt, menar BoU:s ordförande Helena Edrenius (S).

Här vid Sävstaskolan i Vingåker bedrivs lovskola under påsklovet, och det är tio elever som under ferien får extrastöd för att ge dem möjligheten att nå betygskravet. Men egentligen behöver eleverna återhämtning under lovet, säger BoU:s ordfröande Helena Edrenius (S).

Här vid Sävstaskolan i Vingåker bedrivs lovskola under påsklovet, och det är tio elever som under ferien får extrastöd för att ge dem möjligheten att nå betygskravet. Men egentligen behöver eleverna återhämtning under lovet, säger BoU:s ordfröande Helena Edrenius (S).

Foto:

Övrigt2017-04-20 11:01

Lovskola är numera ett begrepp, att elever som har svårt för något eller några ämnen får stödundervisning under lov.

Barn- och utbildningsnämnden har genom förvaltningen ansökt om 42000 kronor av Skolverket för att anordna lovskola under påsk och under sommarlovet. Skolverket har beviljat 20000 kronor.

Lovskolan hålls på Sävstaskolan i Vingåker och är inriktad på elever i sexan som ligger i farozonen att inte klara av betygskraven. Tio elever under påsklovet och tio elever under ett par veckor på sommarlovet är tanken.

Barn- och utbildningsnämnden fick vid sitt senaste sammanträde information om statsbidraget för lovskolan och att det blev mindre än vad man ansökte om.

‒Det är många som har sökt, så vi fick bara knappt hälften, säger Helena Edrenius (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Att ge elever med behov av det möjlighet att plugga under lovet är dock inte det stöd som Edrenius egentligen vill se.

‒Nu sticker jag ut hakan, men jag tycker egentligen inte att vi ska ha lovskola. Jag tänker så här att de elever som behöver extrastöd ska få de under vanliga skolveckor.

‒Jag tror att de elever som går i lovskola också är i stort behov av att ha lov.

Edrenius slår fast att elever som behöver extrastöd borde kunna få det under ordinarie skoltid. Och hon ser en mer individuell och flexibel undervisning som en möjlighet till att genomföra detta.

För elever som exempelvis har något svårare för matte, men enklare för språk borde få mer skoltid och stöd för de ämnen de har svårare i och där de riskerar att inte klara betygskraven, menar Edrenius.

‒Lov är en återhämtningsperiod som alla elever behöver, även de elever som har sämre förutsättningar i skolan, betonar Edrenius.

Lovskola

Statsbidraget syftar till att elever som inte nått eller riskerar att inte nå kunskapskraven för betyget E ska få ökad möjlighet att nå dem. Bidragsbeloppet är högst 1500 kr per elev och vecka för sommarlovet. Och högst 300 kronor per dag övriga lov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om