Klockan 09.23 på onsdagen publicerade kkuriren.se den första artikeln om det påstådda brottet. Uppgiften om skolvåldtäkten kom som en fullständig överraskning för de vårdnadshavare och elever som indirekt berörs av händelsen.
”Hur kan det hända på skolan?”
”Vad fan gör lärarna och föräldrarna?”
”Trodde i min enfald att huvudmannen kommit längre med sådant här.”
”Känns inte tryggt alls att låta sitt barn gå till skolan."
Det var några av de många kommentarerna.
Snart skiftade fokus: ”Läser i tidningen om den misstänkta våldtäkten och blir väldigt oroad över att ingen info har gått ut till mig som förälder”.
Susanne Godske är en av alla vårdnadshavare som fick veta vad som ska ha hänt genom kkurirens rapportering. Hon är mycket kritisk till att skolan inte förekom den.
– Det är ju när ingen information ges varken föräldrar eller barn som alla rykten och spekulationer börjar spridas. Min första tanke var om jag alls skulle låta min dotter vara i skolan.
Vid lunchtid publicerades en notis på kommunens hemsida om ”händelse i skola”. Den sa inte mycket, tycker Godske som anser att det var en märklig kanal för informationen.
Skolorna i Katrineholm har en kommunikationskanal som vänder sig direkt till vårdnadshavare och elever och framhålls som den bästa vägen för information: appen Pingpong.
– Som förälder vet jag att det är där jag får min information. Ges den inte där alla väntar sig blir det jättetokigt.
Klockan hann bli 14.39 innan skolan informerade via Pingpong.
Notisen gick inte ut till eleverna.
Flera föräldrar tycker att skolan över huvud taget är dålig på att informera om vad den gör för att skapa trygghet och stävja våld och kränkningar.
– Om alla händelser – bränder, misshandel, med mera – får man infon att ”det är inget att oroa sig för”, ”vi har koll”. Tydligen inte. Så här otrygg och orolig har jag aldrig varit över att ha min dotter i skolan, menar Stefan Bauer på KK:;s facebooksida.
– Jag tycker att rektors utsagor är naiva när hon säger att det tidningen skriver inte är något att oroa sig över. När problem uppstår är det bättre att hon talar om hur skolan jobbar för att lösa det än att sätta skygglapparna på, tycker Susanne Godske.