Den statliga utredningen om LSS som presenterades i förra veckan innebär en rad förändringar för personer med personlig assistans. En av de större är att barn under 16 år enligt förslaget inte längre ska beviljas assistans som i dag, utan i stället få insatser i kommunal regi.
Detta är något som oroar många företrädare inom funktionsrättsrörelsen. En av dem som sågar utredningens förslag är katrineholmaren Kjell Clasborn från Fub, intresseorganisationen för personer med utvecklingsstörning.
Clasborn tycker att utredningen är alltför otydlig på många punkter. Den föreslagna kommunala insatsen för barn under 16 år – kallad personligt stöd för barn – riskerar enligt honom att blir betydligt sämre än dagens personliga assistans. Fokus ligger på insatser i hemmet, påpekar han.
– Då blir det väldigt mycket som hemtjänst, fast för barn.
Möjligheterna att få stöd för aktiviteter utanför hemmet minskar, enligt Clasborn. Dessutom blir familjernas möjligheter att påverka vem som står för insatsen i hemmet liten, en stor försämring jämfört med i dag, där brukaren eller dennas familj kan välja vem som ska utföra assistansen.
Ett annat förslag i utredningen är att personer över 16 år som har personlig assistans för en psykisk funktionsnedsättning ska mista den form av assistans de har i dag. Detta är något som riskerar att drabba Fub:s medlemmar hårt, fruktar Clasborn. Vad den nya formen av insats för denna grupp skulle innebära om utredningens förslag blev verklighet är dock oklart, anser han.
– Överhuvudtaget är jag väldigt besviken på stringensen i utredningen. De nyheter som föreslås är väldigt oprecisa, säger han.
Kjell Clasborn tror och hoppas dock att utredningen läggs på hyllan och att dess förslag inte kommer att förverkligas. Det tycks inte finnas någon politisk vilja för detta. I stället ser det ut som om en ny utredning om personlig assistens kommer att sjösättas.