Strängnäs tog hem segern, men de tre tjejerna, Linnéa Björk, Stella Vetro och Tindra Bjurhem, från årskurs nio i Kunskapsskolan, kom på delad andraplats i kocktävlingen i Visitas regi.
‒De fick lax till huvudråvara. Sedan var det en råvarukorg med rotfrukter, diverse grönsaker och asiatiska såser, berättar Fredrik Forss, som är lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lindengymnasiet och som tillsammans med deras hemkunskapslärare Indira Pandic följde med niorna till Stockholm.
De tre tävlande från Katrineholm lagade ugnsbakad lax, rostad palsternacka och syrade grönsaker.
‒De var väldigt fokuserade och gick in i köket med rätt inställning. De gjorde ett jävligt bra jobb, de planerade tiden och gjorde sitt yttersta, säger Fredrik Forss.
Eleverna hade redan före tävlingen övat på att laga lax.
‒De har fått tillfälle att träna på skolan. De har provlagat fyra gånger.
Det är Lindengymnasiet, där Fredrik Forss är lärare, som dragit i gång matlagningstävlingen i Katrineholm, där huvudarrangör är Visita.
‒Högstadieklasserna är en deltävling. Tanken är att inspirera elever till att upptäcka restaurangbranschen och besöksnäringen. Alla högstadier i kommunen och i Vingåkers kommun gjorde upp i en stadskamp den 17 januari och vinnaren där gick vidare till riksfinalen.
Efter tävlingen var tjejerna nöjda med sin insats.
‒Vi är nöjda. Vi kämpade på bra, säger de.