SALSA-modellen ifrågasätts

Salsamodellen, där utländsk bakgrund och föräldrarnas studievana ska avgöra hur stora resurser skolorna får, ska nu införas i Katrineholm. Men modellen möter kritik.

Övrigt2011-12-06 06:50

Styrs elevers betyg och resultat av föräldrars bakgrund ? Ja, blir svaret från ett antal rapporter från SKL, Skolverket och Lärarnas Riksförbund.

Bildningsnämnden har därför godkänt förvaltningens förslag att i början av nästa år införa en ny resursfördelningsmodell, som utgår från föräldrarnas bakgrund. Skolor med hög andel elever med föräldrar med utländsk bakgrund eller låg utbildningsnivå ska få större del av resurserna.

Tanken är att fördelningen ska bli mer rättvis än idag, då resurserna delas jämnt mellan skolorna.

Men docent Lennart Grossin är kritisk till modellen.

- Det centrala är inte elevers bakgrund eller skolans resurser, utan kvaliteten på pedagogiken. Det hänger inte nödvändigtvis ihop, menar han. Det primära är skolans inre kvalitet, det har man insett i andra länder, menar Lennart Grossin.

Hänger kvalitet ändå inte samman med lärartäthet och därför-resurser?

- Nej, vidhåller Lennart Grossin. Med det resonemanget fokuserar man ändå ansvar på elev och föräldrar i stället för på skolans undervisning. Det handlar om att använda de resurser man har på rätt sätt. Salsa-modellen förklarar bara 40 procent av skillnaderna i elevers skolresultat. Resten beror av pedagogisk kultur, hävdar han, men kan inte precisera på vilket sätt han tycker att kvaliteten i undervisningen ska stärkas.

Klyftorna mellan barn till hög- och låginkomsttagare har vidgats mer än skillnaden mellan hög- respektive lågutbildade, visar en rapport om betygsutvecklingen från Lärarnas Riksförbund.

Flera föräldrar i Katrineholm har reagerat på nya modellen för resursfördelning, och tycker att medel ska fördelas efter elevernas verkliga behov, inte föräldrarnas bakgrund. Bildningsnämndens ordförande Anneli Hedberg (S) försvarar ändå modellen.

- Det är alltid elevernas behov som styr hur resurserna sedan fördelas ute på skolorna, säger hon. Vi har sett att det nuvarande systemet är orättvist, att skolor med högre andel elever med utländsk bakgrund som nyligen anlänt till Sverige eller föräldrar med låg utbildningsnivå går med underskott, säger hon.

Men enligt Lennart Grossin handlar rättvisa mer om att fylla pedagogiken med bra innehåll.

- Det behöver inte finnas ett samband mellan social bakgrund och elevers resultat, om skolan fungerar bra. Då blir föräldrar mindre viktiga, hävdar han.

(Fotnot: SALSA står för Skolverkets Arbetsverktyg för Lokala Sambandanalyser).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om