Det är tre år sedan planerna på att bygga hus på gärdet nära skolan i Österåker började ta form. Sockenrådet, kommunen och näringslivet har sedan dess haft många möten och långa diskussioner, och på torsdagens presskonferens presenterades det nya bostadsområdet.
— Det är fantastiskt. Som barnen sa: "tänk om vi får fler elever i skolan, och tänk att vi ska få se när de bygger", sa Anna Frössevi, lärare i Österåkers friskola.
Projektledaren Anders Boman var entusiastisk över att byggplanerna nu blir verklighet.
— Jag tror vi kan vända utvecklingen i hela Vingåker. Treenigheten här i Österåker, området, skolan, och husen, är unik i Sverige.
Tanken är att det ska bli 15 arkitektritade hus, som dock levereras som moduler av företaget Vallavagnen, och som sedan färdigställs till nyckelfärdigt skick på plats i Österåker. Isoleringen i husen är cellplast, som ska ge mycket låga uppvärmningskostnader. Husen ska värmas med luft-vattenvärmepump, och husen beräknas ha en energiförbrukning på mellan 5 000 och 6 000 kWh per år.
Arkitekten Kerstin Åkerstedt, från Arkitektur och Byggnadsvård i Örebro, berättade att firman inför uppdraget åkt runt och tittat på hus i Österåker, för att skapa ett hus som passar i miljön.
— Husen går att förändra, det går till exempel att docka till en glasveranda, men grundformen är likadan i alla husen.
Jörgen Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande, sa på presskonferensen att kommunen gärna vill pröva liknande projekt på andra håll.
— Det kan komma något liknande, till exempel i Högsjö, men då måste det finnas en grupp, som kommunen kan föra diskussionerna med.
Egil Boräng från Österåkers sockenråd nämner först av allt skolan, när han tillfrågas om vad husen kan betyda för Österåker.
— Om det blir inflyttning säkras skolan. Det är hög medelålder här nu, ett samhälle kan inte leva om det inte finns yngre.