Högst andel barn som upplevde en separation var det i Skinnskatteberg i Västmanlands län, 7,8 procent. Det kan jämföras med 1,2 procent i Habo i Jönköpings län, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
– Det som är svårast för barnen är föräldrars konflikter, om det finns sådana, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Barnens rätt i samhället (Bris), till Nyhetsbyrån Siren.
Det kan till exempel vara att föräldrarna bråkar mycket, att barnet vet att de inte tycker om varandra eller att kommunikationen måste gå genom barnet.
– Det är också en strategi som vi ser att många barn har för att dämpa konflikten mellan föräldrarna, eftersom den är så plågsam. Barnet tar frivilligt på sig rollen som budbärare, men det tar såklart mycket kraft av ett barn, säger Marie Angsell.
Totalt sett har antalet barn som upplever en separation mellan föräldrarna ökat sedan 2015, men andelen barn har legat konstant. Rikssnittet i Sverige låg på 3,7 procent 2017. Statistiken gäller hemmaboende barn och unga i åldern 0-17 år.
– Perioden efter separationen är de vuxna väldigt upptagna med den, både känslomässigt och praktiskt och kanske orienterade mot något nytt. När föräldrar är så upptagna av andra saker än barnet, får det ofta konsekvenser. Den känsla som de allra flesta barn, som kontaktar oss om skilsmässa, har gemensamt är en känsla av ensamhet, att vara lämnad en period med sina tankar och känslor, säger Marie Angsell.
Bland vuxna som kontaktar Bris är separation ett av de vanligaste ämnena.