— Vi bestämde att det var dags att göra någonting för alla elever, så därför bryter vi det ordinarie schemat denna vecka, säger läraren Malin Jahnsdotter.
På måndagen var Mathilda Ahlberg inbjuden som föreläsare för att prata med eleverna om mobbning, självkänsla och vad ord kan ha för påverkan på en människa. Mathilda Ahlberg arbetar som föreläsare åt Ung inspiration och åker runt i Sverige och berättar för barn och unga om sina egna upplevelser. Alla elever på Marmorbyns skola, från förskoleklass upp till årskurs sex, fick höra hennes berättelser och erfarenheter från när hon själv gick i skolan.
— När jag gick i skolan så fanns det barn som var elaka mot mig och sa taskiga saker. Jag var lite större än alla andra och de var elaka mot mig ända fram till jag började fjärde klass, berättade Mathilda Ahlberg och berättade att hon till slut slutade att äta.
— Det funkade. Barnen slutade att vara elaka mot mig men jag mådde dåligt eftersom jag inte åt mat. Det här följde med mig väldigt länge i livet. Bara för at någon sa något elakt när jag började skolan, sa Mathilda Ahlberg och hade därefter ett resonemang om vad man får säga och vad man inte får säga till någon annan.
— Kan vi komma överens om att vi inte ska säga ett enda elakt ord till varandra? frågade Mathilda Ahlberg eleverna.
— Jaaaaaaa! svarade man i kör.
— Sedan så skulle jag vilja utmana er. Om ni ser någon som står själv ute på skolgården under rasten. Gå fram till den personen och säg "hej". Ett "hej" kan göra stor skillnad, sa Mathilda Ahlberg.
Hon resonerade också med eleverna om vad man kan göra om man sagt något dumt till någon annan.
— Vad kan man säga då? frågade Mathilda Ahlberg.
— Man kan säga förlåt, sa en av eleverna.
Det är inte bara föreläsningar som kommer att ske under värdegrundsveckan i Marmorbyns skola. Eleverna ska bland annat få se filmer på temat mobbning och vänskap. Alla klasser ska dessutom få välja ut ett värdegrundsord för deras klass som sedan kommer att sättas upp i matsalen på skolan. Man kommer också att spela spel, ge kompismassage och tala om vänskap.
— Vi tror att det är nyttigt för alla och att det ska bidra till att man blir snällare mot varandra, säger läraren Sarah Harrsjö.