Jag saknar vissa ord i tidningen. Ord som man ser svischa förbi i gamla tidningar när man står och bläddrar. Ord som är uttjänta och omoderna. Antingen för att de inte längre fyller något syfte eller också för att det i dag finns mer specifika benämningar.
Ordet "bilkrock" är ett sådant ord. I dag används oftast "olycka", som kanske sätter fokus på att även människor skadas, snarare än på den materiella förstörelsen. I 1950-talets nyvakna bilistsamhälle kom bilkrockarna att utgöra ett allt populärare nyhetsstoff för oss i pressen. Ordet går definitivt att använda i dag också.
Sommaren 1966 kunde man också läsa i Katrineholms-Kuriren om en "pistoldesperado" i Vingåkerstrakten. Ordet desperado var det länge sedan man såg i tidningssvärtan, och på webben har det nog aldrig använts.
Förr var nyhetsspråket också fullt av förstärknings- och värderingsord. 1952 skrev Kuriren om ett "ruskigt morddrama" och samma år förekom det även "blodskravaller" i Tunisien.
I dagens genusdiskursiva samtalsklimat kan jag även sakna det lite mer androgyna ordet "brandsoldat" i stället för brandman. Ett ord som "datacentral" var toppmodernt på 1960-talet samtidigt som tidningar kunde använda hopplösa rubrikord som "öppnavårdsklientel" eller "tertiärlån".
Men min favorit bland de utrotningshotade signalorden är ändå "dynamitard". Det används alldeles för sällan i dag.