Riksnormen höjs den 1 januari och kommer enligt regeringen att innebära att en ensamstående med två barn får 570 kronor mer per månad. Riksnormen ska räcka till mat, som enligt Konsumentverkets beräkningar, som dock inte är någon norm, kostar 2 320 för en vuxen per månad, samt kläder och en hel del annat, som avbetalningar på gamla skulder. Kostnad för bostad, hushållsel, hemförsäkring och medlemskap i fackförening och a-kassa ingår inte i riksnormen, utan beviljas separat.
Få kommuner ger numera något över riksnormen, men Borlänge kommun i Dalarna är ett undantag.
‒Vi har något utöver riksnormen som vi kallar för budgetpost som betalas ut när man fått stöd i fyra månader. Summan är 370 kronor extra per person, upp till sju personer per hushåll. Grundtanken är att det här ger en möjlighet att få det lite bättre, säger Tomas Alin, socialchef i Borlänge kommun.
Budgetposten kostar kommunen mellan fem och sex miljoner kronor per år, men innebär också en viss besparing, i form av minskad handläggning.
I Katrineholms kommun har man inga extra bidrag till jul eller sommar, berättar socialchefen Ola Nordqvist. Här levde i september i år 344 män och 242 kvinnor på försörjningsstöd. I hushållen fanns 949 barn. Men när det gäller inkomster från barns sommarjobb räknas de sedan några år inte längre in i hushållets inkomster.
Hur ser du på möjligheten att som ensamstående leva på försörjningsstöd under en längre tid?
‒Jag vet att det är tufft. Grundtanken är inte att man ska leva länge på försörjningsstöd. Det är ett temporärt skydd. Sedan vet jag att många blir kvar i det. Vi jobbar jättemycket med att människor ska komma ut i egen försörjning, studier eller arbete och inte vara beroende av stödet en längre tid.
Om ni inom socialförvaltningen fick önska något, vad skulle det vara?
‒Vi önskar ökad samverkan när det gäller att människor kommer i egen försörjning, särskilt när det gäller nyanlända. Det ska inte behöva ta så lång tid. Vi behöver jobba nära företagen och kommunala förvaltningar och få dem att förstå att de nyanlända är vår framtida arbetskraft.