Revisorerna varnar – men "ekonomin är god"

Trots revisionens höjda varningsfinger beskriver kyrkoherden Hans-Göran Ericsson församlingens ekonomi som "god".

Övrigt2013-11-28 05:00

Revisorerna som granskat församlingskassans utveckling talar om en "mycket begränsad buffert" inför framtiden.

Är det god hushållning när ekonomin har gått från överskott till underskott och lån på ett par år?

Hans-Göran Ericsson, kyrkoherde:

— Ja. Ekonomin är god. I prognosen för 2014 har vi ett överskott på 33 000 kronor, tror jag det var. Förra året hade vi minus, på grund av arbetet med sockenstugan.

— Vi har gjort lite grann i taget. Men vi har haft ekonomi så att vi har kunnat, utan lån, utan bankmedel, färdigställa det sista, säger Hans-Göran Ericsson.

Kyrkoherden är ständig sekreterare på kyrkorådets möten. Han betraktas som en drivande kraft i arbetet som gjorts med sockenstugan, och även i arbetet med kyrkan som också renoverats omfattande under de senaste åren.

När kyrkan, kyrkogårdsmuren och skjutshuset har renoverats, har Ericsson också deltagit med händerna i arbetet, på upp till 45 procent av sin arbetstid.

Tidigare kunde Svenska kyrkans församlingar budgetera för utdelning ur en särskild fond, prästlönetillgångarna. Men det får inte längre göras.

De senaste åren har utdelningen till Björkviks församling varit blygsam. Den var större några år tillbaka, från 225 000 kronor upp till 600 000 kronor, enligt Hans-Göran Ericsson.

— Vi har en ekonomi som vi klarar oss på, med ideella insatser. Läser man prognoser framåt i tiden ser det inte särskilt ljust ut. Men det har alltid sett ut på det här viset i Björkvik.

Ni har en kreditgaranti på 20,8 miljoner för de planerade trygghetsbostäderna, och redan tagna lån i Danske bank på omkring två miljoner kronor för sockenstugan. Samtidigt krymper församlingen. Om satsningen på trygghetsboenden slår fel, och ni inte får hyresgäster, hur tänker ni då?

— Vi har inte kommit så långt. Det är en hypotetisk fråga. Jag kan inte svara på det.

Svaret är alltså att ni inte vet, vad som händer med ekonomin?

— Vi har inte kommit så långt. Det är på planeringsstadiet, ritstadiet, pratstadiet, än så länge.

Är trygghetsboendet lika intressant som det var för sju, åtta år sedan?

— Ja, det är det faktiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om