Resultatet i årskurs nio i Vingåker sämst i Sverige

Vingåkers kommun hamnar på sista plats av landets 290 kommuner, när resultaten för eleverna i årskurs nio jämförs.

Ing-Marie Frössevi, ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Vingåker, konstaterar att kommunens skolor har stora utmaningar framför sig.

Ing-Marie Frössevi, ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Vingåker, konstaterar att kommunens skolor har stora utmaningar framför sig.

Foto:

Övrigt2018-12-06 14:17

På torsdagen släpptes ny statistik över resultaten i Sveriges grundskolor. Bland siffrorna finns uppgifter om hur stor handel av eleverna i årskurs nio som uppnått kunskapskraven i samtliga ämnen, över den genomsnittliga betygsnivån och över hur stor andel av eleverna som är behöriga till olika gymnasieprogram.

För Vingåkers kommuns del är det ingen uppmuntrande läsning. När resultatet för eleverna i årskurs nio i de kommunala skolorna vägs samman, hamnar kommunen på sista plats av landets samtliga kommuner. Vingåker har även tidigare år återfunnits i bottenskiktet i denna rankning – 2017 hamnade man på plats 275. Men nu har kommunen alltså halkat ner till sista plats.

2018 är det endast 39 procent av eleverna i årskurs nio som uppnått kunskapskraven i alla ämnen – att jämföra med 48,5 procent 2017 och 64.7 procent 2016.

Vad gäller det genomsnittliga meritvärdet hamnar det i år på 171,9 – även det en försämring jämfört med föregående år. Även när nyinvandrade elevers resultat räknas bort ligger resultaten i Vingåker bland de sämre i landet.

Resultaten för årskurs sex ser något bättre ut än för årskurs nio. När det gäller andelen godkända i svenska sticker Vingåkerseleverna i årskurs sex ut positivt med 95 procent som klarar lägst betyget E.

Ing-Marie Frössevi (C) tar snart över som ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vingåker. Hon hade på torsdagen ännu inte satt sig in i siffrorna, men konstaterar att kommunens skolor har stora utmaningar framför sig.

– Vi kommer att få kämpa hårt, det förstår jag, säger hon.

Frössevi pekar på det samarbete med Skolverket, som Vingåkers kommun inlett för att förbättra skolan och som hon hoppas kommer att ge resultat. Men hon konstaterar samtidigt att det kommer att ta tid att vända utvecklingen.

Tidningen söker barn- och utbildningsnämndens avgående ordförande Helena Edrenius (S) och skolchefen Anders Danielsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!