Två dagar innan julafton skulle Reinhold Pettersson ta sin sedvanliga promenad in till stan. Vid övergångsstället i korsningen Fredsgatan och Hantverkargatan var olyckan framme. Han missade en hal fläck, halkade baklänges och slog i huvudet. Blödandes fick han hjälp av en handfull människor som sett honom falla. De plåstrade om honom och ringde ambulans. Reinhold Pettersson är märkbart rörd när han berättar om den medmänsklighet de visade.
– Jag är så tacksam, säger han och visar det brev han skrivit där han tackar dem.
Samtidigt är han kritisk till hur kommunen sköter snöröjningen och halkbekämpningen och tycker att den har blivit sämre med åren. Utanför hans hus är gatan täckt av is.
– Jag gick tillbaka i går (27:e) där jag halkade och då såg jag inte ett enda sandkorn. Det var en isgata. Förr var det alltid så att folk skottade vid övergångsställena. Men i dag ska allt ske med maskiner. De plogar men vid övergångsställena blir det en snövall.
På kommunen säger man att rutinerna i halkbekämpningen inte har ändrats de senare åren. Men att det alltid är svårt när temperaturen pendlar runt nollstrecket.
– Vi har vädertjänster vi följer kontinuerligt och en beredskap som har uppdraget att bedöma vilka åtgärder som behöver sättas in. Men ibland när det skiftar snabbt är det svårt att hänga med. Det är väl det som har hänt här där det gått från blött till kallt, säger service- och teknikförvaltningens chef Magnus Gustafsson.
Kommunen har ett nummer dit man kan ringa och felanmäla. Där ingår även snöröjning och halkbekämpning. Andreas Larsson är en av dem som är i beredskapstjänst för att rycka ut när det behövs.
– Men vi åker ut själva också och tittar på gatorna om det behövs åtgärder, säger han.
Reinhold Pettersson tycker dock inte att ansvaret borde ligga hos honom.
– Ska man behöva ringa varje gång till kommunen och påtala hur det ser ut? Jag tycker inte det.