Rehabgruppens insats ger ökad livskvalitet

Rehabilitering är en viktig del av Vingåkers vårdcentrals verksamheter som speglas i artikelserien Vingåkers vårdcentral. Rehabiliteringsgruppen består av sju personer.

Rehabiliteringsgruppen vid Vingåkers vårdcentral består av sju anställda. Sjukgymnaster, arbetsterapeut, kuratorer, psykoterapeut och träningscoach. Här Magnus Filén sjukgymnast, Annica Karlsson arbetsterapeut och kurator Camilla Klevbrant.

Rehabiliteringsgruppen vid Vingåkers vårdcentral består av sju anställda. Sjukgymnaster, arbetsterapeut, kuratorer, psykoterapeut och träningscoach. Här Magnus Filén sjukgymnast, Annica Karlsson arbetsterapeut och kurator Camilla Klevbrant.

Foto:

Övrigt2017-07-13 00:00

En vårdcentral består av så mycket mer än "bara" läkarbesök. En viktig funktion på Vingåkers vårdcentral står rehabiliteringen för.

Rehabgruppen består av två sjukgymnaster, två kuratorer, en psykoterapeut, en arbetsterapeut som även är rehabkoordinator samt en träningscoach.

Vårdcentralen beskriver rehabilitering enligt följande: "Rehabilitering är åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetslivsinriktad art som hjälper patienten att återfå bästa möjliga funktionsförmåga och ett liv med god livskvalitet.

Annica Karlsson är arbetsterapeut och rehabkoordinator. Hon berättar att de inom rehabiliteringen arbetar för att hjälpa sökande att förebygga skador, eller ger hjälp för att de ska kunna återgå till ett liv som de hade innan de blev sjuka.

I dagens stressade samhälle ökar antalet sökande med psykisk ohälsa. Utifrån detta har vårdcentralen två kuratorer och en psykoterapeut som kan erbjuda samtalsbehandling av olika slag, framhåller psykoterapeut Liselotte Elén.

Kurator Camilla Klevbrant framhåller att när det gäller behovet av deras insatser kan det räcka med enstaka samtal för en del, medan andra behöver en längre kontakt.

Sjukgymnast Magnus Filén konstaterar att bland de som söker sjukgymnast ofta har problem med nacke, rygg, knän, höfter och armbågar. Inte minst beroende på att tiden framför en dataskärm ökar. Och patienterna kan vara mellan sex år till högt upp i åldrarna.

Arbetsterapeut Annica Karlsson hjälper sökande med hälsoproblem som begränsar eller kan komma att minska förmågan i det dagliga livet. Bland annat med utprovning av hjälpmedel och bedömning av aktivitets- och arbetsförmågan. Och hon hjälper även till med att ta fram strategier för att få balans och fungerande vanor i dagliga livet.

Karlsson betonar att ingen remiss från läkare krävs.

‒Personer som är i behov av hjälp från sjukgymnast, kurator och arbetsterapeut/rehabkoordinator på vårdcentralen kan kontakta oss direkt.

Rätt till Rehab

Både sjukskrivna som har en anställning och sjukskrivna som är arbetslösa har rätt till rehabilitering om de behöver det för att få tillbaka sin arbetsförmåga. För hjälpmedel finns det ett "dropp in" en timme på torsdagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om