Tidningen har flera gånger berättat om att SSM, Strålsäkerhetsmyndigheten, flyttar till Katrineholm. Det är delar av huvudkontoret och vissa andra enheter som flyttar hit och verksamheten beräknas komma i gång i höst.
En av de enheter som flyttar hit är den för miljöövervakning. Där är Helene Asp enhetschef och hon berättar mer om vad enheten sysslar med:
– Dels finns det en nationell handlingsplan för arbete med radon. Det arbetet ansvarar vi för att koordinera och hålla samman, men det är många myndigheter som har ansvarsområden inom radon, till exempel Boverket, Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket. Men vi är sammanhållande för handlingsplanen. Dels har det precis nu den 1 juni beslutats om en ny strålskyddslag, som gäller arbetsplatser med förhöjd halt av radon, säger Helene Asp.
När det gäller den nya lagen ska SSM ha delat ansvar tillsammans med Arbetsmiljöverket, för tillsyn av de berörda arbetsplatserna.
– Vi vet redan nu att det gäller vissa underjordsarbetsplatser som gruvor, tunnelbyggen, men det är en ny uppgift för oss. Vi ska börja utveckla det ansvaret.
Man hörde kanske mer om radon för ett antal år sedan, men Helene Asp kan konstatera att hälsoriskerna med radon fortfarande är aktuella.
– Det har blivit lite så att det inte pratas så mycket om det längre, men vi uppskattar att 500 drabbas av lungcancer orsakad av radon varje år. Av dessa är 450 rökare, säger hon.
På enheten arbetar nu tre personer, men eftersom alla inte ska med till Katrineholm pågår rekrytering.
– Jag har precis i dag anställt en ny som redan bor i Katrineholm, och tidigare har vi anställt en som bor i Flen.
Helene Asp själv hör till dem som ska arbeta i Katrineholm, men hon kommer också arbeta en del på kontoret i Solna.
Eftersom SSM är en central myndighet, och enheten för miljöövervakning arbetar nationellt, kommer inte katrineholmarna särskilt märka av att radontillsynen hanteras härifrån.