Räddningschef Mattias Gårdholt om Katrineholms nygamla deltidsstyrka

Till vardags hittar du dem bland annat på Skobes och Kfab, men är olyckan framme sadlar de om till brandmän. Sedan juni 2017 har Katrineholm RIB-styrka varit i gång.

Räddningschef Mattias Gårdholt tycker det är en bra lösning att Katrineholmsstationen nu åter har RIB-anställda, räddningspersonal i beredskap.

Räddningschef Mattias Gårdholt tycker det är en bra lösning att Katrineholmsstationen nu åter har RIB-anställda, räddningspersonal i beredskap.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-03-04 17:04

I samband med att räddningstjänstens bemanning i Vingåker bantades från en arbetsledare och fyra brandmän till en arbetsledare och två brandmän våren 2017 krävdes en omfördelning av resurser. Vid larm i Vingåker med omnejd förstärks styrkan av två heltidsbrandmän från Katrineholmsstationen och då täcker två deltidsbrandmän upp i Katrineholm.

Det innebär att Katrineholms RIB-styrka (räddningspersonal i beredskap), som av ekonomiska skäl drogs in vid årsskiftet 2008/2009, har fått göra comeback.

‒Vi hade annons ute och intresset var stort, men för att få i gång organisationen så snabbt som möjligt valde vi att ta in folk som varit RIB:are i Katrineholm förut. Det tar ett år att utbilda en RIB-anställd, men de var redan utbildade och gick snabbt att få i beredskap. De är jätteglada över att vara tillbaka och det märks att de har saknat gemenskapen i kåren, förklarar räddningschef Mattias Gårdholt som själv började sin karriär inom räddningstjänsten som deltidsbrandman i Finspång.

I dagsläget består styrkan av sju RIB-anställda där två åt gången har beredskap dygnet runt i en vecka. Det krävs att deltidsbrandmännen får ihop livspusslet, eftersom man aldrig vet när larmet går. I Katrineholms deltidsstyrka arbetar gänget till vardags bland annat på Skobes, på LVU-hem, som golvläggare och på Kfab.

‒Det gäller att det går att lösa, både för familjen och för arbetsgivaren, i ett läge där arbetsplatser blir allt mer slimmade, säger Mattias Gårdholt.

För att bli deltidsbrandman krävs det att man är simkunnig, har B-körkort och har fysik nog att klara det rullbandstest man måste göra. Att ingå i en RIB-styrka kan vara en genväg in i yrket som heltidsbrandman förklarar Mattias Gårdholt.

‒Vi har tre tidigare RIB:are som numera är heltidsanställda. Ett tag hade vi många anställda som pendlade, i vissa fall så långt som från Göteborg. Nu bor merparten av våra anställda i Katrineholm med omnejd och det är positivt.

Deltidare i VSR

Utöver Katrineholms deltidsstyrka omfattar RIB-organisationen inom VSR omfattar stationerna i Julita, Vingåker, Björkvik och Högsjö. I Björkvik finns en frivillig brandkår som har tecknat avtal med VSR och ingår i den operativa organisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!