– Ja, det har regnat extremt mycket under vintern. I kombination med stoppet i avrinningen har vätan skapat problem i vissa delar runt sjön. Där finns jordbrukare som är oroliga för att vattennivån inte ska sjunka tillräckligt snabbt och att vårbruket därmed är i fara.
Det uppger Weronica Klasson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Nyköping.
Dit slog miljöenheten vid Katrineholms kommun nyligen larm om ett misstänkt miljöbrott lokaliserat till Näsnarens utlopp. Fynd som miljöenheten gjorde på Sjöholms gårds marker väckte misstanke om olovlig vattenverksamhet.
Skälet till att platsen inspekterades var att sjöns vattennivå stigit oroväckande mycket. En mätning pekade enligt kommunen på närmare 30 centimeter över normal nivå.
Det höga vattenståndet väckte farhågor om att dagvattensystemet i Katrineholms tätort skulle överbelastas. Näsnaren är en viktig mottagare av regn- och smältvatten från stan.
När Klasson och en kollega gjorde sin inspektion konstaterade de att proppen i utflödet var den som kommunen misstänkt: ett dämme av grus och makadam där vattnet passerar genom fälten. Vid inspektionen stängde det så mycket vatten att det rann över kanterna, enligt Weronica Klasson.
Dämmet är i själva verket ett vad, och har funnits där sedan 2012. Det säger markägaren Carl Adam Lewenhaupt. Det skapades då en av broarna på ägorna hade rasat sönder.
– Vi lade ett vad så att lantbruksmaskinerna skulle kunna komma över, för det var knepigt arbete att reparera bron. Där lades ett rör genom vadet för vattnet att passera genom.
Lewenhaupt har hörsammat länsstyrelsens föreläggande att schakta bort grusmassorna.
– Sedan får vi se hur fort vattnet rinner undan, säger Klasson.
När kommunen sökte förklaringar till nivåhöjningen upptäcktes också att dämmet som byggts för att reglera utloppet var översvämmat. Då var det oklart vem som egentligen ansvarar för det. Det har senare visat sig vara kommunen själv.
– När vi besökte platsen hade det öppnats och det rann för fullt, säger Weronica Klasson.
Carl Adam Lewenhaupt förstår inte varifrån länsstyrelsens uppgift om oron för vårbruket kommer. Majoriteten av lantbrukarna runt sjön är hans egna arrendatorer och har inte uttryckt sådan oro, säger han.
Markägaren är kritisk till hur kommunen reglerar Näsnarens vattennivå. Det har han påtalat under lång tid, säger han.
– De brukar hålla nivån låg vintertid. På sommaren avdunstar vattnet och då växer sjön igen. Jag tycker att diskussionen bör vidgas till att det för både fågellivet och fisken i sjön vore bra med högre nivåer.