Presentkort och julklappar från kyrkan

När pengarna inte räcker söker sig många till kyrkan. Där delas matcheckar och julklappar ut efter förmåga, men kyrkan har också begränsade resurser.

Kyrkan försöker bistå med presentkort på mat och julklappar till barnen vid jul. Gunilla Celing är diakon i Katrineholmsbygdens församling.

Kyrkan försöker bistå med presentkort på mat och julklappar till barnen vid jul. Gunilla Celing är diakon i Katrineholmsbygdens församling.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-12-03 14:00

‒Vi i kyrkan träffar många som behöver hjälp. Det är verkligen inte mycket pengar i försörjningsstödet. Man har inte råd med det som vi som har lön har råd med, säger Anna Jarl, kyrkoherde i Katrineholmsbygdens församling.

Kyrkan delar inte ut matkassar och inte kontanter, men försöker hjälpa ändå.

‒Nu till jul kan det vara många som känner att pengarna inte kommer att räcka till en god jul. Då kan vi dela ut matcheckar. Ibland kan vi också behöva hjälpa människor att få försörjningsstöd, att söka det, säger Anna Jarl.

"Det handlar om människor vars ekonomi fullständigt urholkats efter många års bidragsberoende, som i väntan på biståndsbeslut står helt utan medel och de som helt fallit utanför myndigheternas handläggning – inte sällan människor med psykisk ohälsa eller missbruk", skriver Sveriges stadsmissioner på sin hemsida.

‒De flesta som kommer till oss är ensamma mammor med barn, säger Gunilla Celing, diakon i Svenska kyrkan i Katrineholm.

Hon fortsätter:

‒Den andra gruppen är arbetslösa och långtidssjuka. Det är väldigt få ålderspensionärer. Fördelningen är ungefär 50/50 mellan ganska nyanlända i Sverige och personer som är födda här eller har bott i Sverige i många år.

Kyrkan har i år använt fondmedel på 30000 kronor och köpt in presentkort att dela ut till jul. Det betyder att ungefär 45 hushåll kommer att få presentkort.

‒Vi hjälper dem också att söka via andra fonder. Man kan söka pengar via Strängnäs stift och via Sörmlands och Närkes gille.

Kyrkorna i Katrineholm samlar också in julklappar, som delas ut till behövande familjer.

Gunilla Celing vill ogärna kritisera socialtjänsten, som hon upplever att kyrkan har ett gott samarbete med.

‒Det jag kan känna är att det inte är någon flexibilitet i försörjningsstödet. Det kan vara att någon varit sjuk och det blir extrakostnader. En månad kanske det kan behövas lite extra. Jag tror i och för sig att de försöker vara flexibla, men det är något vi i kyrkan gärna skulle se mer av.

Hon tycker också att sättet att granska inkomster i efterhand inte är så bra.

‒De går på pengar man haft månaden innan och menar att man ska ha sparat. Men det går inte att spara om man har försörjningsstöd.

Det händer ganska ofta att hjälpsökande ber om pengar till hyran via kyrkan.

‒Det är frivilliga gåvor vi har till vårt förfogande, vi kan inte betala en hel hyra, säger Gunilla Celing.

Till skillnad från socialkontoret kontrollerar inte kyrkan de hjälpsökandes uppgifter.

‒Vi litar på vad folk säger. Många tycker att det är jobbigt att söka hjälp, de skäms. Då luras man inte. Visst kan vi bli lurade, men jag tror att det hör till undantagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om