Populär paddeldestination med rik historia

Med sitt läge vid ån som skär genom samhället vidare ut i Sörmlands största insjö Båven är Skebokvarns kanotcenter en turistmagnet i Flens kommun.

Övrigt2017-07-14 06:52

Kanotcentret är bland Sveriges äldsta, i år är verksamheten i full gång för fyrtioförsta året. Nuvarande ägarparet Mikael och Carina Berger köpte det 2010 men har drivit kanotuthyrning i Södertälje sedan 1985.

Mikael har märkt en skillnad i gästbeteendet i takt med att tekniken utvecklas.

‒Numera tittar de svenska gästerna mer på mobiltelefonerna och väderapparna när det blir fint väder medan de utländska bokar tidigt fortfarande. Det gör att det är mer spontanbokningar nu än tidigare.

Centrets historia gör sig påmind bland dagens gästklientel.

‒Det som är jättekul är att det kommer så många gäster hit som ska göra samma med sina barn som de gjorde med sin mamma och pappa när de var yngre.

På centret, som ligger i det gamla mejeriet, driver de även ett vandrarhem med 16 bäddar samt ett café. Gästantalet under en säsong är cirka 3 000, men Mikael räknar inte på det sättet.

‒Jag räknar sittplatser, varje år har vi ungefär 5 000 sittplatser som är ute. Om du och jag sticker ut en vecka blir det 14 sittplatser.

Trots minimal marknadsföring kommer en tredjedel av de 3 000 från utlandet, de största länderna är Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Belgien.

‒I år har vi faktiskt haft de första vi haft från Costa Rica, det var lite häftigt faktiskt.

Centret har runt 50 kanoter till sitt förfogande, både kanadensare och kajaker.

‒Vi har tre olika storlekar på kanadensarna, de största är för barnfamiljer och de som paddlar veckovis, med plats för två till tre barn. Man kan säga att kanadensare var dem som indianerna använde sig av och kajakerna de som eskimåer paddlar med. Sedan sätter man en siffra efter, K1 är för en person, K2 för två och så vidare.

Mikael är i det närmaste uppväxt i en kanot och har tävlat på landslagsnivå. 1985 tog han VM-guld i K2 tillsammans med Conny Edholm.

‒Det här är min hobby jag fått förmånen att jobba med, det är det jag kan och lärt mig genom alla åren, säger han som gärna ser att dagens ungdom får liknande kanotupplevelser.

‒Jag försöker trycka på att föräldrarna alltid ska lägga turen efter den yngsta, att de ska få den resan en annan har gjort. Om det är för jobbigt vill de inte paddla mer.

Familjen Moberg Larsson från Stockholm hyr ett torp i närheten. De brukar passa på att besöka kommunhöjdpunkter som Teater Klämman, Malmköping och Sagostigen och även kanotcentret när de är sommarlediga.

‒Det är ett bra sätt att se naturen och visa barnen, säger Martin Larsson och barnen tycks trivas i kanoten.

‒Att vara ute på sjön och se nya ställen, svarar Alfred Larsson på frågan vad som är det bästa med att paddla kanot.

Säsongen är lång

Skebokvarn ligger invid Båven, Sörmlands största insjö.

Högsäsongen på kanotcentret är tvådelat. Mot slutet av skolterminen är det många skolklasser som är ute, sedan tar det fart igen i början av juli.

Vanligtvis paddlar den första gästen ut i april och den sista in i slutet av oktober. Men rekordet på Skebokvarns kanotcenter är den första turen i början av mars och den sista i mitten av november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om