Det är kommunens samhällsbyggnadsnämnd som har arbetat fram den nya planen. Den presenteras i två delar: en för tätorten och en för centralorten.
Om måndagens debatt om trafik- och parkeringsstrategierna stundtals nådde stormstyrka, var diskussionen om hastighetsplanen jämförelsevis en fläkt.
– Jag tog körkort för två år sedan. Innan dess var jag cyklist. Jag är förundrad över att det inte sker fler olyckor. Ytterst få håller hastigheten, så det är framför allt begränsade åtgärder som krävs för att få ner farterna. Jag ser fram emot hastighetsplanen.
Det sa Johanna Karlsson (S), en av fullmäktiges ledamöter som pratade sig varm för planen. Frågan är hur den kommer att tas emot ute på gatorna, där och när den kommer att omsättas i hastighetsförändringar.
Syftet med planen än att sätta fartgränser som är ”väl avvägda” inom tättbebyggda områden. Grunden är Trafikverkets metod ”Rätt fart i staden”, som bygger på att hastigheten ska anpassas till platsens förutsättningar i stället för tvärtom.
Målet är att planen ska bidra till en trygg, hållbar och attraktiv kommun. I många fall handlar det då om sänkta fartgränser, eftersom planen hakar på den nationella utfasningen av 50, 70 och 90 km/h till de jämna hastigheterna 40, 60 och 80. På flera gator i kommunen där det i dag är 50 ska det således bli 40.
Det finns dock frågetecken. Det tydligaste handlar om att de reglerade och rekommenderade hastigheterna förbi skolor ska hanteras utanför planen; enligt service- och tekniknämndens Anneli Hedberg (S) för att skapa flexibilitet vid verksamhetsförändringar.
En dum idé, tycker Tony Rosendahl (V) som utan framgång ville återremittera planen.
– Det borde rimligtvis finnas ett enhetligt tänk kring hastigheterna förbi skolorna.