Polisen ska fingranska otryggheten

Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning i all ära. När polisen i KFV-regionen ska slipa sitt operativa arbete dras hellre ett beprövat lokalt kort ur uniformsärmen.

Övrigt2017-12-15 07:00

Under januari nästa år ska 3 000 invånare i Katrineholms, Flens och Vingåkers kommuner få svara på frågor om hur de upplever sin trygghet utifrån ett brottsperspektiv. Resultaten ska sedan ligga till grund för hur lokalpolisområde Katrineholm ska utforma sitt operativa arbete inför 2019.

En liknande lokal trygghetsmätning genomfördes senast för drygt två år sedan, samma år som landets polis organiserades om.

Den senaste snarlika undersökningen, Brås nationella trygghetsundersökning, är från i år. Men den har en uppenbar brist, enligt lokalpolisområdets chef Anders Gölevik.

Den går inte ner på ett tillräckligt lokalt djup.

Mätningen gäller för lokalpolisområdet som helhet, och kan på så sätt jämföras med större städer. Men den påvisar inga lokala trender inom området. Sådana behöver polisen kunna se.

– Tidigare har vi kunnat följa utvecklingen för tätort, landsbygd och ibland enskilda kranorter för sig. På så sätt har vi kunnat se skillnader när det gäller upplevd trygghet, utsatthet för brott och förtroende för polisen. Den nationella undersökningen ger oss bara en fingervisning om det, så den ger vi inte mycket för. Vi kan inte jobba så mycket efter den, säger Gölevik.

Med stöd av länsstyrelsen, som har det samordnande ansvaret för det brottsförebyggande arbetet i länet, ska polisen i både Katrineholm och Nyköping i stället göra en sådan lokal mätning som utvecklades i Sörmland i slutet av 1990-talet.

Den ger en snabb, aktuell och bred bild av läget och kan jämföras mot tidigare års resultat.

– Vi ser inget som sticker ut särskilt just nu. Förra gången vi mätte var det känslan av otrygghet i Valla som hade med bränderna där att göra. Då kunde vi förstärka vår närvaro där.

Nästa års lokala trygghetsmätning riktas till 300 personer inom tio områden. Förutom i de tre tätorterna och deras landsbygder ska polisen söka svar om trygghet, brottslighet och ordningsstörningar i Nävertorp och Valla samt Malmköping och Hälleforsnäs i Flens kommun.

Länsstyrelsen bekostar mätningen med 65 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om