Pajbakning på Perrongen

Alla kvällar utom tisdag och söndag ordnas aktiviteter för ungdomar mellan 13 och 25 år på Perrongen i de ombyggda lokstallarna. I torsdags stod äppelpajbakning på schemat.

Övrigt2013-10-08 07:45

Ungdomscoachen Oskar Jacobsson hade dukat upp alla ingredienser som behövs då man ska göra en smulpaj fylld med äpplen. Det enda som saknades var en skål, några mått och så det viktigaste av allt; ungdomarna som skulle baka pajen.

— Jag vet att det sitter en 13-åring och håller på med något i ett rum och så är det några från flyktingförläggningen i Flen som är i studion, så det är saker i gång och så övar man inför revyn också, berättar Oskar.

— Vi försöker hitta på aktiviteter där ungdomarna med så liten styrning som möjligt gör något tillsammans och jag trodde att pajbakning kunde vara något för dem. Vid ett annat tillfälle satte jag mig i ett rum och började trumma på en trumma. Då tittade en efter en in i rummet, klev in och deltog själva. Vi blev 13–14 stycken som jammade tillsammans, fortsätter han.

Mikaela Åström, Rebecca Lind, Marcus Andersson och Mikaelas mamma Annelie Åström var nere vid Perrongen för att plåta några porträtt. Mikaela är intresserad av fotografering. Hon ställde efter en sekunds tvekan upp som fotograf för KK medan de andra i hennes sällskap engagerades som pajbagare.

Oskar som letat rätt på ett smulpajsrecept på internet erkände att han inte har bakat paj på väldigt länge.

— Jag vet inte hur man separerar ägg till exempel.

— Jag jobbar som bagare, så jag vet, meddelade Marcus.

Efter lite fundering arbetade alla bra tillsammans. Rebecca, Katrineholms Lucia för två år sedan, försökte först använda äppelskalaren med korta drag ut från kroppen.

— Den här fungerar inte, protesterade hon och ville lägga skalaren ifrån sig.

— Jo, dra den med tag in mot kroppen i stället, rådde Marcus.

Oskar verkade nöjd, det var det här han hade planerat – att man lär sig något, arbetar tillsammans och har roligt.

Annelie fick till en riktigt smulig deg och Oskar vispade grädde och vaniljsåspulver så mjölksyran sprutade i armarna.

Skratten och pratet hördes ut i hallen och några besökare tittade in för att se vad som var på gång.

Snart gick pajbakningen som en dans och vips var den färdig att stoppa i ugnen. I ugnsvärmen dröjde det inte länge förrän doften av nybakad äppelpaj spred sig i lokalen.

Övning ger färdighet sägs det och efter torsdagskvällen kunde både ungdomscoach och de som deltagit mer om smulpajernas tillkomst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om