Det längsta meningsutbytet vid måndagens fullmäktigemöte – 23 minuter – var en interpellationsdebatt mellan KD:s gruppledare och kommunstyrelsens ordförande i en lika het som aktuell fråga: bostadsbristen.
Upprinnelsen var kommunalrådets utspel nyligen om bostäder till anhöriginvandrare. Av de 190 ensamkommande barn och ungdomar som Katrineholm har tagit emot, bor cirka 60 kvar i kommunen.
Hans budskap till familjerna som nu får återförenas med sina barn är att söka sig någon annanstans än till Katrineholm, för här finns enligt Göran Dahlström inga bostäder.
Uttalandet var "under värdighetens gräns", tycker Frondelius. Med interpellationen ville han framför allt veta vilka lösningar Dahlström ser på bostadsbristen för utsatta människor.
Lösningen är enkel: att bygga bostäder, svarade kommunalrådet.
‒Vi bygger riktiga bostäder för att få i gång flyttkedjan. Vi vill inte bygga barackliknande samhällen inne i kommunen. Vi vill bygga från grunden.
Frondelius var inte nöjd. Avser de 1 300 bostäderna som är på gång även lägenheter till utsatta grupper?
– Varje dag som går, 24 timmar om dygnet, lever barnfamiljer i miljöer som inte är godkända för antalet boende och inte bygger bort problemen som socialförvaltningen får hantera vid trångboddhet.
Den som saknar medel till bostad får söka sig någon annanstans, replikerade Dahlström.
– Vi behöver människor som flyttar in som betalar skatt. Vi behöver att våra ungdomar klarar sin utbildning så att de kan ta de jobb som finns och betala skatt, att de som finns här i dag och går på SFI och Komvux får och tar en bra utbildning så att de får jobb och betalar skatt. Vi ska inte lägga mer pengar i socialnämnden utan mindre.
Frondelius anser att socialtjänsten i utökad utsträckning tvingas agera bostadsförmedling.
– Vad är ditt svar till dem som jobbar utifrån verkligheten med 2 000 människor i bostadskö? Mer korttidshyror på vandrarhem? Kanske hotell? Eller ska vi fråga katrineholmarna om det finns rum att hyra hos enskilda?
Dahlström välkomnade alla med tips om bostadslösningar att höra av sig till kommundirektören. Hans syn på socialtjänstens roll är tydlig:
– De ska arbeta med det de blir satta till utifrån ledningens och nämndens beslut, sa han och upprepade att rådet till anhöriginvandrarna står fast.
– Det här är inga lätta frågor, medgav Frondelius. Ingen av oss yrkar på att någon ska gå före i bostadskön. Men hur löser vi det under tiden? Vem ska agera? Bostaden är ett av våra viktigaste rum för att överleva och utvecklas. Just nu slösas människors möjligheter bort att bli goda skattebetalare.
Joha Frondelius belyste med sin interpellation även de nyanlända flyktingarnas betydelse för kommunens befolkningstillväxt. Katrineholms vision är att gå från 33 996 invånare i somras till 40 000 år 2030.
Kristdemokraten ville därför veta hur Dahlström ser på utvecklingen att det mycket är tack vare flyktingar som befolkningen har ökat. Men den uppfattningen delar inte kommunalrådet.
– De senaste åren har vi haft en inflyttning på 1 600–1 900 personer per år. Av dessa kommer cirka 400 från utlandet. De allra flesta som flyttar till Katrineholm kommer från Sverige och andra kommuner i Sörmland, sa Dahlström och hänvisade till siffror från Statistiska centralbyrån.
Statistiken var missvisande, tyckte Frondelius.
– Du talar bara om inflyttning, inte om utflyttning. Under samma tid har 1 500 personer per år flyttat ut. Flyktingarna är de som står för överskottet. De utrikesfödda har blivit 1 185 fler på fem år, uppgav han och påpekade även att SCB:s siffra om utrikes inflyttade även kan innehålla svenskar som flyttat tillbaka.
Göran Dahlström konstaterade att andelen utrikesfödda invånare i kommunen, 17,4 procent, inte sticker ut jämfört med riksgenomsnittet 17,9. Han lät en smula trött när han sedan uttryckte att han "hört den här politiska diskussionen till leda".
– Jag tror att jag i 15 år har varit väldigt tydlig i den här frågan: vi måste hjälpas åt mellan kommuner och mellan länder och vara tydliga med hur många människor som kan tas emot.
Det var inte schyst att under flyktingkrisen 2015 säga att "alla får komma hit, för att sedan ändra spelreglerna mitt under matchen", menade han.
– Vi lurade folk att komma hit. Nu är vi i den här situationen. Då hävdar vi, att det är bättre att söka bostad någon annanstans där det finns bostäder. Vi måste ha ordning och reda.