Omväxlande program när musikkåren bjöd på vårkonsert

Katrineholms musikkår är en väletablerad blåsorkester i Katrineholm med mångåriga anor och dess publik värnar den och är den trogen. Att musikkåren kämpar på i lite motvind på grund av färre medlemmar mot för exempelvis 10-15 år sedan och svårighet med att nyrekrytera musiker är inget som publiken märker av. Musiken fyller hela konsertrummet och har ett ordentligt tryck. Det låter bra! Ett gott exempel på det var konserten i går i ett nästintill fullsatt Musikens hus i Katrineholm. En konsert som också var en hyllning till våren.

Övrigt2012-03-26 07:21

Musikkårens fryntlige och alltid lika skojfriske maestro Ulf Ljunggren ledde den 21 kvinnor och män starka orkestern i ett omväxlande program i två akter. Mellan låtarna passade han på att skämta lite med publiken samtidigt som han presenterade nästa låt.

Programmet inleddes, tre minuter för tidigt vilket en uppmärksam musiker i orkestern påpekade för Ljunggren, med en medryckande marsch med titeln "Brass adventures". Den följdes av sköna swingtakter i "Big spender" av Cy Coleman och Dorothy Fields skriven för 60-talsmusikalen "Sweet Charity". Shirley Basey har gjort låten känd.

Därefter bjöd musikkåren på en hyllning till Povel Ramel i ett potpurri av hans låtar. Ulf Ljunggren briljerade dessutom i inledningsanförandet genom att uttala ordet "ordekvilibrist" om Ramel till publikens förtjusning.

Musikkåren bjöd också på vacker och smäktande musik av holländaren Ted Huggens med titeln "Pavane in blue", ett potpurri och tillika hyllning av kompositören George Gershwin, Nordirlands inofficiella nationalsång "Londonderry air" och medryckande västindiska toner i "Montego bay" innan det blev en kaffepaus och chans för blåsorkestern att vila läpparna.

Andra akten blev inte sämre på något sätt, snarare tvärtom. Efter ett potpurri av låtar av kompositören Irving Berlin blev det svenskt i form av två låtar av visförfattaren Olle Adolphson – "Grön kväll i Margretelund" och "Nu är det gott att leva". Därefter visade Katrineholms musikkår vilket ös de kan leverera i fortissimo i ett potpurri av filmmusik hämtade från James Bond-filmerna. Det blev också musik från musikalen "Sound of music" i välkända "Do-Re-Mi".

Sedan kom kvällens absolut höjdpunkt när trumpetaren Jessica Tegnemyr lade ifrån sig trumpeten och i stället blev sångsolist i den vackra "Somewhere" hämtad ur musiken "West side story". Hon lyfte hela orkestern och var ett skönt avbrott i den annars textlösa blåsmusiken. Tyvärr stördes hennes sång något av ett tjutande ljud i ljudanläggningen. Jag hade gärna hört henne sjunga några fler sånger tillsammans med orkestern, nu blev det dessvärre bara en.

Konserten avslutades med New ragtime follies "Good old days" men publiken tyckte inte att det räckte utan applåderade fram ett extranummer i form av Consuelo Velázquez "Bésame Mucho".

Katrineholms musikkår återkommer snart, lovade Ulf Ljunggren. Närmaste framträdandet blir 1 maj då kåren marscherar Katrineholms gator fram i "Maj i by".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om