Ärendet handlade om ett huvudavtal och ett särskilt avtal, det första om ansvaret för vägarna genom Katrineholms tätort och det andra om ett förlängt järnvägsspår till Katrineholms logistikcentrum.
Folkpartiet och Centerpartiet höll fast vid att ärendet borde delas upp i två olika ärenden, och reserverade sig mot att så inte skedde när det var dags för beslut. Men ordförandeklubban slogs inte i bordet förrän efter en lång debatt om i huvudsak logistikcentrum.
- Vi vill ha insyn i projektet innan vi går vidare med ytterligare investeringar. Vi som politiker måste ha koll, vi kan inte överlämna det ansvaret åt tjänstemän eller konsulter, sa oppositionsrådet Ewa Callhammar (FP).
Oppositionen har överklagat att den nekas att ta del av de rapporter som en konsult lämnar varje månad på temat logistikcentrums utveckling. Under måndagens debatt i fullmäktige framkom att majoritetens företrädare har valt att själva inte läsa rapporterna som de får tillgång till.
- Jag läser inte de där och Lasse Härnström läser inte de där. Jag vill inte vara den som det kan misstänkas komma från, sa kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) och talade om ett scenario där uppgifter som äventyrar kommande etableringar på logistikområdet läckt ut till allmänhetens kännedom.
Det fick Ewa Callhammar att reagera:
- Att du litar så fullständigt på tjänstemännen, det får stå för dig. Men för att jag ska vara trygg så vill jag veta. Och jag vet vad tystnadsplikt innebär, sa hon och undrade om inte Dahlström litade på sig själv så pass mycket att han kan hålla viss information för sig själv.
Därefter följde hård ordväxling mellan Lars Härnström (M) och Ewa Callhammar. Härnström beskyllde Callhammar för att inte lita på några tjänstemän alls. Callhammar anklagade majoriteten för att vara oansvarig genom att lämna över allt på tjänstemännen. Härnström kontrade med att det är just ansvar majoriteten visar i denna fråga.
- Att ta ansvar är att veta hur det går för den konsult som kommunen anställt för 150 000 kronor i månaden, protesterade Callhammar.
Gudrun Lindvall (MP), som lämnade ett särskilt yttrande när ärendet hanterades i kommunstyrelsen för en tid sedan, framförde att även Miljöpartiet anser att de två avtalen borde ha delats upp i två separata ärenden – men att hon samtidigt har förståelse för att det inte blev så.
- Om man ändå ska åtgärda Vasabron så är det klart att man ska försöka slå ihop de två projekten, sa hon och syftade på samordningsvinster och en större ekonomisk hjälp från Trafikverket.
Även Kristdemokraterna lämnade ett särskilt yrkande i kommunstyrelsen, med synpunkter på att de två avtalen borde ha separerats från varandra. I debatten i fullmäktige la Joha Frondelius (KD) till att ärendet om järnvägsspåret dessutom kunde ha beskrivits på ett bättre sätt, när det handlar om en kommunal investering på så mycket som 30 miljoner kronor.
När det så var dags för beslut, så var det endast FP och C som reserverade sig mot det.
Katrineholm står nu bakom det avtal som innebär att kommunen från och med halvårsskiftet 2013 tar över ansvaret för drift och underhåll av genomfarterna riksväg 55/56 mellan Vasavägen och Österleden, och riksväg 52 mellan Mejerigatan och Talltullen samt mellan Talltullen och Rosenholmsvägen.
Även avtalet som omfattar byggandet av förlängning av ett järnvägsspår samt en tunnel under Vasavägen har nu godkänts av kommunfullmäktige.