Tierp hade den högsta kostnaden för skolmåltider per elev i den kommunala grundskolan 2017 – 11.500 kronor. I Laxå är motsvarande siffra 4000 kronor per elev, enligt färsk statistik från Skolverket.
– En hög kostnad är inte lika med hög kvalitet. Det kan vara det, men det kan också vara precis tvärtom, säger Anna-Karin Quetel, projektledare på Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
I Katrineholm var kostnaden för skolmåltiderna i fjol 4800 kronor per elev och i Vingåker var motsvarande siffra 6700 kronor.
Enligt Anna-Karin Quetel utgör livsmedelsinköp ungefär en tredjedel av den totala måltidskostnaden. Dyrare råvaror och mer ekologiskt kan visserligen ge en högre kostnad, men samtidigt kan kök med utbildade kockar som lagar mat från grunden ofta sänka livsmedelskostnaden. Matsvinn kostar också pengar.
En annan viktig faktor som påverkar kostnaderna för skolmåltiderna är organisationen.
– Det ser väldigt olika ut bland kommunerna om man har lagt ut måltiderna på entreprenad, eller har mottagningskök och levererar eller har tillagning på plats, säger Anna-Karin Quetel.
– Skolmåltiderna är en stor utgiftspost av skolpengen och en viktig verksamhet. Det är tyvärr också ofta en verksamhet som kanske inte tas tillvara på bästa sätt idag. Man skulle kunna använda skolmåltiden som en mer integrerad del av skolans utbildningsverksamhet, säger hon.
Rikssnittet för måltidskostnaden i den kommunala grundskolan 2017 låg på 6300 kronor per elev.