Över huvud taget är det svårt att sia om, enligt Per Axelsson, verksamhetschef inom vård- och omsorgsförvaltningen. Han har på kommunstyrelsens uppdrag utrett den väntade effekten av lagen om samverkan vid utskrivning för hälso- och sjukvården.
Den träder i kraft efter årsskiftet och ersätter betalningsansvarslagen som reglerar kommunernas kostnadsansvar för viss sjukvård i landstingens regi.
Förändringen ska främja god vård och omsorg för både äldre och personer med psykiska funktionsnedsättningar som behöver fortsatta insatser efter sluten vård. En central del av den nya lagen är att korta tiderna som patienter är kvar på sjukhus efter att ha blivit utskrivningsklara.
I dag träder betalningsansvaret för omsorg av äldre in fem dagar efter vårdplaneringens start. Denna tid ska kortas till tre dagar även för patienter inom psykiatriska slutenvården. Där träder ansvaret i dag in efter 30 dagar.
Förändringarna kommer att ställa stora krav på kommunen, konstaterar utredningen. Effekten väntas bli störst i de fall där patienter behöver insatser från samma dag som de lämnar sjukhuset. Detta kommer sannolikt att kräva av kommunen att det finns team för trygg hemgång med undersköterskor, arbets- och fysioterapeuter, sjuksköterska samt handläggare.
Antalet dagar fram till betalningsansvar avsåg tidigare vardagar. Nu ska även helgdagar räknas in, vilket enligt utredningen lär kräva personalförstärkningar under veckosluten. Vidare kalkylerar utredningen med fler korttidsplatser inom psykiatrin.
Sammantaget uppskattas kommunens merkostnad till närmare elva miljoner kronor. Axelsson understryker dock att mycket är antaganden och att fler utredningar och utvärderingar krävs.