Trafikverket delar nämligen inte kommunens syn på konstverkets ofarlighet. Det cirka åtta meter höga änglaspelet bedöms av den statliga myndigheten "ha en negativ inverkan på trafiksäkerheten".
Därför avslås kommunens ansökan om att få resa Göteborgskonstnären Karlssons vinddansande änglar i cirkulationsplatsen. Det hade kommunen inte alls räknat med, medger kulturchefen Truls Olin.
— Vi hade kommunicerat med Trafikverket men då med andra personer. Jag trodde därför i augusti att processen var mer klar än den var, varpå vi gjorde vår formella ansökan.
Trafikverket åberopar risken för trafikolyckor eftersom cirkulationsplatsen saknar en sådan fri yta som uppstår när 1,8 meter breda körspår läggs upp från alla tillfartsvägar in mot och över rondellen.
Kommunen anser att fri yta visst finns på platsen, som endast har körspår från tre håll.
— Ja, vi är inte riktigt överens med Trafikverket här, säger Olin som också påpekar att konstverket är gjort i sådant material att det ska kunna vika sig om det råkar bli påkört.
Trafikmyndighetens avslag resulterar nu i en kommunal överklagan som blir upp till länsstyrelsen att ta ställning till. Truls Olin tror att ett avgörande kan ta upp till sex veckor.
— Blir vi framgångsrika vågar jag ändå inte säga när vi kan resa konstverket. Det beror på vädret; i minusgrader kan man inte härda betongen och då får vi lov att vänta till våren.
Och om kommunen får blankt nej? Någon annan utsmyckning än Änglaspel, vars kostnad kalkylerats till cirka 700 000 kronor, är inte aktuell.
I väntan på länsstyrelsens beslut avvaktar kommunen också med den planerade utsmyckningen av den så kallade Glysas grav-rondellen i korsningen 55/52.
— Den platsen är ännu mer osäker eftersom den är dokumenterat olycksdrabbad, konstaterar Olin.