Nytt stationsbefäl på ny tjänst

Sedan i november i fjol är Anders Carlsäter stationsbefäl hos polisen i Katrineholm, med ansvar både för arresten och för att fördela resurser till de mindre akuta jobben.

Ett stationsbefäl måste gå att nå. Anders Carlsäter brukar ha fyra telefoner med sig, plus skrivbordstelefonen, men bara tre kom med till intervjun.

Ett stationsbefäl måste gå att nå. Anders Carlsäter brukar ha fyra telefoner med sig, plus skrivbordstelefonen, men bara tre kom med till intervjun.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-12-05 11:30

Anders Carlsäter är ganska ny i rollen som stationsbefäl på polisstationen i Katrineholm - och själva tjänsten är inte äldre. Det var när LKC, Länskommunikationscentralen, blev RLC, Regionledningscentralen, med placering i Linköping, som behovet av ett lokalt stationsbefäl uppstod.

– RLC tar jobb som måste göras omgående, jobb med hög prioritet och jobb som kräver polisresurser inom några timmar. Men det är så mycket annat polisen måste göra, som RLC inte gör. Mitt jobb är att fördela resurser till de jobben, säger Anders Carlsäter.

Han är också ansvarig för arresten, dit gripna, anhållna och omhändertagna tas.

– Det kan vara sådant som att de har en hund hemma som måste tas om hand, allt som inte är kopplat till utredningen.

Stationsbefälet i Katrineholm arbetar dagtid på vardagar. Övrig tid sköts uppgifterna av stationsbefälet i Eskilstuna.

– För verksamheten vore det bra att ha ett dygnet runt-befäl i Katrineholm. Då skulle vi ha en erfaren polis på plats, som kunde stötta de yngre och nyare i huset. Men det här systemet ska utvärderas under vintern.

Andra uppgifter för stationsbefälet är att ordna handräckning, som många myndigheter kan begära från polisen.

– Jag ansvarar för transporter som inte är akuta, djurärenden från Länsstyrelsen, många ärenden för Migrationsverket, några få för Kronofogden. En del ärenden kommer från socialförvaltningen, men de akuta ärendena sköts av RLC.

Det händer också ganska ofta, att samtal från "undrande allmänhet" hamnar hos Anders Carlsäter.

– Nu har folk ringt om att polisbilar kör för fort, och kör om varandra på väg 56. Det är polisaspiranter som övar utryckningskörning, som de har tillstånd att göra. De har handledare med i bilen och körandet sker ordnat, men i allmänhetens ögon ser det ut som buskörning.

Anders Carlsäter blev färdig polis 1992 och kommer från Stockholm, där han bland annat jobbat med närpolisen i Skärholmen, varit utredare på Grova brott och jobbat i förorten Rågsved, i ett särskilt projekt initierat av dåvarande länspolismästaren Carin Götblad.

– Det var det absolut roligaste jag gjort. Vi var sex poliser, som bara skulle jobba i Rågsved. Till slut var vi ju kompisar med de unga kriminella, men man måste vara väldigt tydligt då: "jag kommer att gripa dig varenda gång du gör något". Det är inte riktigt samma problematik som finns i Katrineholm, men sättet att närma sig ungdomarna kan jag nog ta med mig, säger han.

För Anders Carlsäter blir stationsbefälstjänsten nämligen inte så långvarig. Det är redan klart att han ska ta över Oscar Nissfolks tjänst som chef över områdespolisen, när Nissfolk flyttar till utredningsverksamheten.

– Min målsättning är att vara ute och jobba två dagar i veckan. Vi får ofta kontakt med unga i sammanhang som de kan uppleva som negativa, där kanske brottslig verksamhet ingår. Då får den negativa bilden av polisen tolkningsföreträde. Jag vill att vi ska ta tillbaka initiativet och träffa fler unga i andra sammanhang, få dem att lita på, tycka om och respektera polisen. Det är avgörande för att de ska våga och vilja vara samhällsmedborgare som ställer upp på rättsväsendet. Det kan exempelvis handla om att vittna i rättegångar eller kanske bli framtida kollegor, säger Anders Carlsäter.

Polisen

2017 hade polisen närmare 30 000 anställda, varav två tredjedelar är poliser, resten civilanställda.

2015 slogs polisens 21 myndigheter ihop till en enda, indelad i sju regioner, samt säkerhetspolisen.

Polisen ska rekrytera omkring 10 000 nya anställda de närmaste åren, både poliser och civila.

Katrineholm ingår i lokalpolisområde Katrineholm-Flen-Vingåker och i region Öst, vars huvudsäte ligger i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om