Ny socialjour ska ge en bättre beredskap

Den 1 mars ska socialtjänsten gå in i en länsgemensam socialjour placerad i Eskilstuna. Socialtjänsten har i dag stora svårigheter att bemanna sin jourverksamhet och lever inte upp till arbetstidslagens regler.

Socialtjänsten i Katrineholm har i dag stora svårigheter att bemanna sin jourverksamhet och lever inte upp till arbetstidslagens regler.

Socialtjänsten i Katrineholm har i dag stora svårigheter att bemanna sin jourverksamhet och lever inte upp till arbetstidslagens regler.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-01-15 13:40

Avsikten att förändra jourverksamheten är inte ny. Men nu närmar den sig skarpt läge.

– Det är på sätt och vis akut. Det är ingen bra arbetsmiljö för personal som slutar jobba klockan 17 på fredagen att tvingas ha beredskap tills jobbet börjar igen måndag morgon, säger nämndens ordförande Marie-Louise Karlsson (S).

Socialnämnden har redan sagt ja, men slutligen måste fullmäktige ställa sig bakom en gemensam organisation.

Den innebär att den befintliga socialjouren i Eskilstuna, dit verksamheten ska centraliseras, byggs ut och övertar beredskapen. Därifrån ska socialtjänstemän rycka ut för akuta insatser även i Katrineholm, Vingåker, Flen, Strängnäs, Oxelösund, Gnesta och Trosa.

– Det ska inte innebära några fördröjningar. De som har beredskapen hos oss bor inte alla i vår kommun, säger Karlsson.

Katrineholms socialjour upprätthålls i dag med ordinarie dagpersonal i beredskap. Svårigheten att bemanna jouren med personer som har gedigen erfarenhet av myndighetsutövning beskrivs som stor.

Dessutom är socialtjänsten ute på laglighetsmässigt lösa boliner med dagens organisation. Bemanningsproblemet får till konsekvens att arbetstidslagens krav på elva timmars sammanhållen dygnsvila under 24 timmar inte kan tillgodoses.

Problemen är likartade i de andra kommunerna, med undantag för Strängnäs som redan har ett avtal med Eskilstuna om socialjour.

Nyordningen innebär inte att kommunerna överlåter sitt ansvar för den egna socialtjänsten. Inte heller kan de frånhända sig det politiska ansvaret att fatta beslut om tvångsåtgärder.

– Men vi behöver inte åka ut akut längre utan ska kunna ta sådana beslut digitalt med hjälp av bank-id. Det blir en bra lösning, tycker Karlsson.

Eskilstuna kommun har utrett frågan ur olika aspekter. Till att börja med ska samverkansformen testas under ett år. För Katrineholms del beräknas det kosta 300 000 kronor i socialnämndens befintliga budget för 2019.

Socialjouren

Ger akut hjälp under kvällar, nätter och helger i frågor som rör våld och missbruk och vid misstanke om att någon far illa.

Den länsgemensamma jouren ska ge en heltäckande bemanning, telefonrådgivning, kunna göra akuta hembesök samt ta emot, handlägga och besluta i barn- och missbruksärenden som inte kan vänta till nästa dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!