I Sverige har vi kärnreaktorer av andra generationen. I Finland byggs nu en reaktor av tredje generationen.
De kraftverk vi har i- dag är inte långsiktiga. De kan kanske hålla 15-20 år till, med löpande underhåll och renoveringar. Det är dock inget argument mot kärnkraft som sådan, vi kan bygga nya kraftverk med en helt ny modern teknologi.
Kärnkraft associeras alltid med uran. Dess avfallshantering och härdsmältarisk är ett känt problem, men kunskapen om att det går att bygga nya reaktorer utan att härdsmälta kan uppstå och att avfallsprodukterna har en avsevärt kortare halveringstid måste förmedlas till det svenska folket.
Grundämnet torium 232 (upptäckt av den svenske kemisten Jöns Jacob Berzelius år 1828) kan ersätta uran 238 och 235 som bränsle i kärnreaktorer. Torium säkerställer även bränsletillgången för överskådlig tid. Det finns ungefär 500 gånger mer torium på jorden än uran och det är lättare att bryta. Här försvinner även argumentet att uranet snart kommer att ta slut. Därmed säkerställs energiförsörjningen för framtida generationer.
I- dag finns försöksreaktorer med torium som inte kan få härdsmälta och som producerar avfall med en halveringstid på 100–500 år, i- stället för hundratusentals år, jämfört med uranavfall .
I en toriumreaktor kan inte en härdsmälta uppstå. Det är tekniskt omöjligt på grund av hur reaktorn är konstruerad. Detta är inte bara teori. Kineserna har byggt en reaktor och testat. De stängde samtliga säkerhetssystem, och processen stannade.
Det går inte att tillverka toriumbomber av avfallet och därmed kan ingen kärnvapenspridning ske.
Det är dags för alla som är rädda för kärnkraften, som energikälla, att få mera aktuell information.
Om våra politiker menar något allvar med att minska våra utsläpp av växthusgaser och att rädda vår miljö för framtida generationer, måste mycket mera satsas på forskning om kärnkraftsproducerad el, än vad som sker i- dag. I och med att den så kallade tankeförbudsparagrafen §6 i lagen om kärnteknisk verksamhet nu är avskaffad, blir det nu meningsfullt att forska inom kärnteknikområdet i Sverige. Att få alla beslutsfattare att inse att kärnkraftsutvecklingen i världen inte stått stilla, är mycket viktigt för vår framtida miljös skull.
Bengt Hult
Folkpartiet Liberalerna