Nolltolerans mot bråk och många vuxna

Det finns två delar av arbetet runt stökiga ungdomsgäng på skolorna. Dels att fånga upp och hjälpa, och i vissa fall hindra, enskilda stökiga elever. Dels att jobba förebyggande.

Helene Björkqvist och Johan Söderberg.

Helene Björkqvist och Johan Söderberg.

Foto:

Övrigt2017-09-08 07:00

‒Vi måste varje dag skapa trygghet och studiero. Det är en förutsättning för att bedriva utbildning för våra barn och elever i skolorna, säger Helene Björkqvist, förvaltningschef på Bildningsförvaltningen.

Hennes förvaltning arbetar främst förebyggande.

‒Ett exempel är Järvenhallen, där vi byggt in säkrare miljö och en värd på plats. Vi har fler vuxna ute på rasterna. Vi har brandmän från Västra Sörmlands räddningstjänst som äter i våra matsalar för att vara fler vuxna där, skapa trygghet och prata med eleverna. Det finns ett bra samarbete med samhället i övrigt, men vi kan säkert göra mer för att förebygga.

Skolorna har nolltolerans mot våld och bråk, även så kallade skojbråk.

Magdalena Norin, rektor på Järven Tallås, berättar att skolan polisanmäler mer nu än förr.

‒Jag tror att polisanmälningarna ökat delvis för att vi har nolltolerans mot allt, inte bara mot regelrätta slagsmål utan också mot skojbråk och nedsättande kommentarer. Allt som inte är okej i världen utanför skolan polisanmäls här också, säger hon.

Finge Helene Björkqvist önska, skulle samarbetet med föräldrarna öka och samverkan med övriga förvaltningar och organisationer utvecklas.

‒Vi får skilja lite på skola och fritid. Skolans uppgift är ju att utbilda, men vi behöver samarbeta runt elevernas hela dygn, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!