Polisen genomför med jämna mellanrum en enkät bland invånarna i KFV-kommunerna, där människor får svara på frågor om bland annat trygghet, vad de oroar sig för och om de utsatts för brott.
Mätningen visar att invånarna överlag upplever små problem med otrygghet och brottslighet. På en sexgradig skala, där 6 är värst och 0 betyder att det inte finns några problem över huvud taget, hamnar de tre kommunerna på omkring 1,5. Det betyder att det knappast finns några problem med otrygghet.
Men vid en titt på olika geografiska områden i kommunerna träder en mer komplex bild fram. Medan vissa områden, framför allt på landsbygden, upplevs som mycket trygga, är invånarna i andra områden mer oroliga.
I Katrineholm sticker stadsdelen Nävertorp ut som det område där flest känner sig otrygga utomhus om kvällarna. Området får en femma på den sexgradiga skalan. Även Katrineholms, Vingåkers och Flens tätorter upplevs av många som otrygga kvällstid, liksom Valla, Hälleforsnäs och Salsta i Flen.
Men även om det alltså finns en påtaglig oro i vissa delar av KFV-kommunerna, är det även i dessa områden en låg andel som uppger att de verkligen blivit utsatta för brott. På frågan om man själv utsatts för fysiskt våld under det senaste året, svarar blott någon procent ja. Och här sticker Nävertorp inte ut negativt. På frågan om man själv blivit hotad om våld, svarar 2 procent av Nävertorpsborna att de blivit det. Det är en lägre andel än i till exempel Vingåker. Högst andel som blivit hotade återfinns i Hälleforsnäs, med 8 procent.
Att så få uppger att de utsatts för fysiskt våld är intressant mot bakgrund av att många våldsbrott anmäls till polisen i KFV-området, något som tidningen har berättat om tidigare, tycker Anders Gölevik, polisområdeschef.
En förklaring kan vara att samma brottsoffer och gärningsman återkommer i många anmälningar. En annan att personer under 16 år inte omfattas av undersökningen. Brottsoffer som är yngre än så finns alltså inte med. Detta samtidigt som polisen noterat problem med brottslighet just i denna åldersgrupp, konstaterar Gölevik.
– Vi har sett förhållandevis mycket brott i och kring skolorna, säger han.
Vad kan det då bero på att invånarna i vissa områden känner sig mer oroliga än i andra, trots att den faktiska brottsligheten är låg även i dessa områden?
Kommunpolisen Dennis Ejdvinsson, som sammanställt undersökningen, pekar på den sociala mixen i stadsdelar som Nävertorp och Salsta i Flen.
En rädsla för främlingar i spåren av en hög invandring kan också spela roll, tror polischefen Gölevik
– Förr kände man kanske igen fler människor. Det kan också vara andra omvärldsfaktorer, som gör att människor känner sig oroliga utan att det faktiskt händer något.