Nattpersonal kräver en ursäkt för "påhoppet"

Anställda inom kommunens hemtjänst känner sig misstänkliggjorda och smutskastade sedan deras effektivitet nagelfarits bakom stängda dörrar i kommunstyrelsen. Siffror som läckt ut från mötet stämmer inte, uppger de.

Hemtjänstens mobila nattpatruller utgår från Igelkotten i Katrineholm men har sitt verksamhetsfält över hela kommunen.

Hemtjänstens mobila nattpatruller utgår från Igelkotten i Katrineholm men har sitt verksamhetsfält över hela kommunen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-02-04 09:00

Det är anställda i de mobila nattpatrullerna som uttrycker ilska och besvikelse till KK. Trots att det är en tid sedan uppgifterna om deras effektivitet på jobbet dryftades på kommunstyrelsens möte, sitter upprördheten i.

– Det känns som ett hån. Det är fruktansvärt tråkigt att inte vara betrodd, säger en av dem till tidningen.

På mötet rapporterade vård- och omsorgsförvaltningens chef Päivi Kabran siffror som uppgavs belysa nattpersonalens effektiva arbetstid under tiotimmarspassen. Siffrorna utgick från tidrapporteringar som de anställda själva anmodats att göra med en mobilapp.

Arkitekten bakom mätningarna var förra verksamhetschefen Susanne Sallami, som i somras tvingades lämna sin post.

– Hon tyckte att vi var för många, säger en annan undersköterska.

De bilburna nattpatrullerna ger stöd och hjälp till personer som har hemtjänst och/eller larm. I genomsnitt görs 60 hembesök per natt, ibland med långa restider, och patrullerna är tidvis mycket hårt arbetsbelastade. Det vittnar inte bara personalen om utan även deras chefer.

Men för politikerna kunde Kabran redogöra att patrullerna i snitt ägnar endast 50–60 procent åt ålagda uppgifter. Det utmålades som ineffektivt.

Påståendet läckte ut från mötet och väckte starka reaktioner när det nådde personalen. Beräkningen är inte rättvisande, menar de, eftersom arbetstiden har rapporterats på olika sätt.

– Medan en kollega har registrerat besökstiderna hos brukarna, har en annan bara registrerat restiderna. Därför framstår det som att vi sitter inne halva nätterna och snackar skit, när vi i själva verket är på rull hela tiden. Tempot är högt från det att vi loggar in, säger en anställd i verksamheten.

Bland politikerna som närvarade på mötet finns särskilt en som vet hur verkligheten ser ut: personalens egen nämndordförande Ulrica Truedsson (S). Hon har varit med ute på fältet och upplevt hur nattpatrullerna arbetar.

Enligt en källa som deltog på mötet kommenterade Truedsson inte den påstådda ineffektiviteten på något sätt. Det känns som ett svek, tycker personalen.

– Vi vill ha en offentlig ursäkt, både från Kabran och Truedsson. Och en förklaring till varför vi ska granskas på det här sättet. Misstror de oss? Vi sitter inne bara korta stunder under arbetspassen, och då har vi journalföring, dokumentation och annan administration att arbeta med.

I nattpatrullens bilar har nu installerats elektroniska körjournaler. De dokumenterar körningarna av skattemässiga skäl men kan också användas för att mäta nattpatrullens arbetsbelastning. Det säger dock inget om tidsåtgången för brukarbesöken, påpekar personalen.

– Om cheferna tror att vi inte gör det vi ska på arbetet, varför då inte komma och prata med oss om det?

De anställda i nattpatrullen får ingen offentlig ursäkt. Men de har ingen anledning att känna sig misstrodda, försäkrar vård- och omsorgsförvaltningens chef Päivi Kabran.

– Det är otroligt olyckligt om det är så de känner. Det är vi arbetsgivare som har ansvaret för bemanningen. Detta har ingenting alls med personalens arbetsinsats att göra.

Enligt Päivi Kabran resulterade en tidigare tidsstudie av den ambulerande nattomsorgen i att en av patrullerna togs bort. Mätningen visade den gången att bemanningen inte stod i paritet med brukarnas behov, vilket förvaltningen hade sett tecken på.

Till en början fungerade det bra, uppger Kabran.

– Sedan ökade behovet av mer bemanning. Då tillkom en patrull igen.

Det är viktigt att vård- och omsorgsförvaltningen kontinuerligt arbetar med en anpassad nattbemanning utifrån brukarnas individuella behov, menar förvaltningschefen.

– Behovet fluktuerar mycket hela tiden. Bemanningen kan därför inte vara statisk. Så är det i hela vår verksamhet. Det måste vara brukarnas behov som styr.

Päivi Kabran kände inte till uppfattningen att siffrorna som politiken fick ta del av skulle vara felaktiga. Hon säger också att hon inte tidigare nåtts av personalens känsla av att utmålas som ineffektiv.

– Det är deras tolkning. Det är i sådana fall vi arbetsgivare som är ineffektiva, kommenterar hon och ser att det nu finns anledning att träffa personalgruppen för att lyssna på dess synpunkter.

Vård- och omsorgsnämndens högst ansvariga politiker Ulrica Truedsson (S) öppnar för detsamma, om det är vad personalen vill.

Någon offentlig ursäkt eller beskrivning av sitt agerande på kommunstyrelsemötet ger Truedsson inte.

– KS möten är inte öppna. Det som diskuteras där vill jag inte diskutera utanför.

– Vill de ha en dialog om detta är det bättre att de tar den direkt med mig. Det är ingen diskussion jag vill föra via tidningen.

Nattpatrullen

Utför fasta hemtjänstbesök med sedvanliga omvårdnadsuppgifter samt rycker ut på larm från sina brukare.

Arbetar över hela kommunen.

Under en natt görs totalt omkring 150 planerade besök och 20–30 besök efter larm.

Till 2018 har nämnden budgeterat för 23 årsarbetare i verksamheten. I fjol var de 19. Vikarier tillsätts vid behov.

Personalen är uppdelad i tre nattpatruller och en fjärde som stöttar den mobila verksamheten under några kvällstimmar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om