Den uppmärksammade domen handlar om ett muslimskt par där en man stod åtalad för att ha misshandlat en kvinna 2015. Fallet togs upp i Solna tingsrätt, som friade honom i förra veckan.
Kritiken mot domen har kretsat kring att domskälen närmar sig en sharialagstiftning.
I domskälen står bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan", skriver TT.
De två nämndemännen, båda tillsatta av Centerpartiet, har nu uteslutits från partiet.
– Det här var ju för jävligt, så får man inte bete sig. Man måste ju följa svensk lag, säger Sören Viking (S), ordförande i Nämndemannaförening i Nyköpings tingsrätt.
Totalt finns 94 nämndemän vid tingsrätten som även behandlar ärenden från Katrineholm och Vingåker.
Viking tycker att systemet av i dag är bra, att politiska partier nominerar nämndemän som sedan klubbas av respektive kommunfullmäktige.
– Då har vi bättre koll, jag vet inte hur man ska få bättre koll annars, säger Sören Viking som varit nämndeman i 43 år.
Men att partierna utgör en sållning och på så sätt även kan exkludera andra att bli nämndemän ser Viking inte som något problem.
– Nej, det finns många som går med i partierna för att kunna bli nämndemän, det finns inga hinder på så vis.
Charlotte Prennfors (M), oppositionsråd i Vingåker, har fyra års erfarenhet som nämndeman i Eskilstuna tingsrätt. Hon tycker att det finns brister i dagens system, men ser heller inget bättre alternativ.
– Grundidén är bra, men sedan måste partierna bli bättre på att ha koll på vilka som sitter som nämndemän. Att dessa är samhällsintresserade och förstår rättssystemet, säger Prennfors.
– Det är farligt om vi bara få proffs som nämndemän och så kan det behövas en åldersgräns uppåt, säger hon.