Begreppet vegan är fortfarande förknippat med en del vanföreställningar, till exempel att det är maskerade typer som klipper upp stängsel och släpper ut djur från pälsfarmer.
‒Det finns fortfarande de som sätter likhetstecken mellan vegan och militant, säger Sara Carlsson.
‒Men fler och fler vet vad det innebär att vara vegan och väldigt många är nyfikna på vegansk mat. Det märktes tydligt när vi var med på gatufestivalen i Katrineholm nyligen.
I november förra året tog Mums vegansk mat andra pris i tävlingen Vår idé KFV. Prissumman på 10 000 kronor skulle betalas ut när verksamheten kommit i gång.
‒ Nu är vi i gång och pengarna ska vara på väg, säger Susanne Carlsson Ström.
Från början handlade företagets idé om att råda bot på avsaknaden av en lokal restaurang med bra vegansk mat. Restaurangidén finns där fortfarande, men än så länge har Mums vegansk mat nöjt sig med cateringverksamhet plus medverkan vid gatufestivaler, Katrineholms-veckan och liknande.
Alla tre har fortfarande arbeten vid sidan om och maten lagas än så länge hemma i köket hos Susanne Carlsson Ström. Köket är godkänt av kommunens livsmedelsinspektörer, men alldeles för litet för att klara en expansion av verksamheten.
‒Tanken på en lunchrestaurang lever, men det skulle kräva stora investeringar. Då ligger det närmare till hands att vi satsar på att leverera matlådor.
‒Och så har vi fått förfrågningar om att starta kurser i vegansk matlagning, tillägger Mariana Ljunggren.