Mer matte och idrott – "elevens val" försvinner

Efter ett regeringsbeslut blir det från och med nästa år mer matematik och gympa för eleverna i sjuan. Samtidigt försvinner profilvalen till Järvenskolorna.

Magdalena Norin, rektor på Järvenskolan Tallås, Ola Stenliden, verksamhetschef, Susanna Ölander Borg, rektor på Järvenskolan Södra.

Magdalena Norin, rektor på Järvenskolan Tallås, Ola Stenliden, verksamhetschef, Susanna Ölander Borg, rektor på Järvenskolan Södra.

Foto:

Övrigt2018-11-22 16:05

Inför nästa års hösttermin sker en del förändringar inom grundskolan för elever som ska börja årskurs 7. Profilvalen till Järvenskolorna Tallås och Södra försvinner och elever tas emot utifrån var de tidigare gått samt upptagningsområde. Musikklasserna kommer att finnas kvar på bägge skolorna och dit får eleverna ansöka. Orsaken till förändringen är det beslut regeringen tog om justeringar i timplanen för grundskolan. Det gav kommunerna i uppdrag att lägga till mer matematik, idrott och hälsa, på bekostnad av Elevens val. Det som är kvar av Elevens val förläggs till årskurs 8 och 9. Tanken med att ta emot elever utifrån var de bor och gått innan är att få kontinuitet i klasserna och slippa splittra dem.

– Det kan bli så att man delar en klass på två. Här finns en möjlighet att behålla lite av den trygghet som funnits i tidigare skolgång och inte skapa helt nya grupper, säger Susanna Ölander Borg, rektor för Järvenskolan Södra.

Hon förklarar att i och med övergången från sexan till sjuan brukar det uppstå viss oro i klasserna.

– Det brukar ta något år att sätta en ny grupp. Många elever och föräldrar kommer och vill byta klass då de inte känner sig hemma. Det är helt naturligt och vi tänker att den otryggheten kan minskas genom att bibehålla grupperna.

Magdalena Norin, rektor för Järvenskolan Tallås, påpekar dock att man inte är främmande för att dela upp klasser där det har varit stökigt.

– För det finns ingen mening med att ha kvar grupper där det påtagligt finns dokumenterat att det inte är bra.

Även om de nya placeringarna utifrån tidigare skola och upptagningsområde är tänkt att förenkla för både elever och skolpersonal är de inte huggna i sten.

– I grunden är vi en skola och vi bestämmer vilken skolbyggnad man går i. Vi har begränsat med plats så eleverna måste fördelas. Men om vi ser att en elev måste byta skolmiljö gör vi givetvis undantag. Några stora möjligheter att välja fritt kommer däremot inte att finnas.

Magdalena Norin säger att man däremot alltid kommer ta hänsyn till om det finns särskilda skäl att gå i exempelvis Järvenskolan Tallås.

– Ett skäl är hissfaktorn eftersom Tallås är den enda lokalen med hiss. Så om vi har ett handikappscenario är det inget snack om saken.

Än så länge är det inte spikat hur mycket mer matematik och idrott det kommer bli varje vecka för eleverna. Antalet timmar ska fördelas på hela högstadiet planeringen pågår fortfarande.

– 105 timmar matematik utöver nuvarande ska läggas ut på årskurs sju till nio. För idrott och hälsa rör det sig om 100 timmar totalt, men då är det utspritt på hela grundskolan, säger verksamhetschefen Ola Stenliden.

En tanke är att lägga merparten av matten i sjuan och nian.

– Vi har tänkt bada eleverna i matte i sjuan när de kommer. I åttan brukar det vara lite tuffare med motivationen, då tar vi det lite lugnare för att bli mer intensiva med matte i nian igen, säger Susanna Ölander Borg.

Placering utifrån tidigare skola

Järvenskolan Södra: Sandbäcksskolan, Nyhemsskolan, Bie skola, Julita skola och Strångsjö skola

Järvenskolan Tallås: Skogsborgsskolan, Östra skolan, Västra skolan, Sköldinge skola, Valla skola, Forssjö skola och Björkviks skola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!