Befinner mig sedan i går morse på bokmässan i Göteborg. Som vanligt är jag här dels för att göra intervjuer och spana in författare till evenemanget Litterär afton, och dels för att lära mig saker och få inspiration.
Bokmässan är ett utmärkt tillfälle till både lärdom och pepp. Här ges 446 seminarier av författare, politiker, journalister, forskare och konstnärer från 36 länder.
Temat på mässan i år är Afrika, vilket är otroligt bra och intressant. Bilden av Afrikas kontinent behöver nyanseras. Det finns också problem som behöver lyftas fram, Inte minst kvinnors villkor.
En av gårdagens mest spännande gäster var Lubna Ahmad al-Hussein, från Sudan som i fjol blev gripen och dömd till 40 piskrapp för att hon bar byxor på en restaurang i Khartoum.
Jag och många andra journalister här på mässan hade gärna lyssnat på henne och fört hennes historia visare till våra läsare och lyssnare. Dessvärre fick vi ackrediterade journalister inte komma in. Arrangören hade visst missbedömt intresset för seminariet, och har en regel om att journalister får komma in i mån av plats.
Betalande besökare har förtur, vilket i detta fall fick bedrövliga konsekvenser, när hörsalen fylldes snabbt fylldes till sista plats, och massor av åhörare och journalister fick vända i dörren.
Hur tänkte de då?
Under gårdagen hann jag dock gå på ett par intressanta seminarier med bland annat Ann Heberlein och Anders Johansson som talade om begreppet ondska, som de båda menar har återkommit och tagit plats i vårt språkbruk efter terrorattackerna i USA den 11 september.
Ondska som begrepp används ofta om saker som man inte riktigt kan eller orkar hitta en förklaring till, sa Ann Heberlein, som menar att det är olyckligt om det betyder att man därmed struntar i att ta reda de bakomliggande orsakerna till onda handlingar.
Vårt stora intresse för ondska i litteratur och film diskuterades också, Ann Heberlein förde fram åsikten att det kan vara ett uttryck för att vi är ganska trygga och inte upplever så mycket våld och ondska i vår vardag. En trösterik tanke.
Christina Jutterström, som blir en av våra gäster vid årets upplaga av Litterär afton deltog i ett seminarium tillsammans med Clarence Crafoord. Båda har skrivit sina självbiografier och seminariet kom mycket att handla om genus och klass och var väldigt spännande. Ska bli jätteroligt att få höra mer av Christina Jutterström i Katrineholm den 31 oktober