– Det är fantastiskt kul, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) om de exploaterings- och köpeavtal som på onsdagen läggs fram för kommunstyrelsen att godkänna.
Sammanlagt handlar det om markaffärer för 27,7 miljoner kronor. Dessa öppnar för bostadsbyggande i centrum, Laggarhult, Genne och utmed Djulögatan/Eriksbergsvägen.
Det hör inte till vanligheten att fyra sådana ärenden samtidigt hamnar på kommunstyrelsens bord.
– Vi sålde mark för 45 miljoner kronor i fjol. I år kommer vi absolut att hamna över 100, förutspår Dahlström.
Onsdagens största ärende sett till antalet planerade bostäder och köpeskilling gäller fastigheten Abborren 11, där Västra Sörmlands räddningstjänst i dag har sin brandstation. När verksamheten flyttar om ett år ska stationen rivas och ge plats åt ett nybygge med 115 hyres- och bostadsrätter.
Det är Tegelstaden bygg AB som ska exploatera fastigheten, vilket utöver rivning också kan medföra sanering. Skulle en sådan kosta mer än 1,5 miljoner kronor säger avtalet att kommunen går in och betalar hälften av merkostnaden. Arbete med ny detaljplan pågår.
Tegelstaden köper också den del av kvarteret Pionen, mellan Friskis & svettis och Röda korset, där företaget ska uppföra ett hus med 50 bostäder. Detaljplanen är antagen.
Sjötorps hus är i full fart med bostadsbygget vid Djulö backar. I pipeline ligger nu att söka bygglov för sex–åtta kedjehus på den obebyggda sidan av Bäverstigen i Genne. Där finns en detaljplan för bostadsbyggande sedan 1979, och nu även mark- och köpeavtal med kommunen.
Sist ut av de fyra ärendena är avtalen om Havsörnen i Laggarhult. Där säljer kommunen mark så att Byggaktören AB ska kunna bygga 60 bostäder, fördelade på villor, radhus, parhus och flerfamiljshus.
– Det blir väldigt många olika bostäder att välja på. Det är bra för flyttkedjan, säger Göran Dahlström.
Syns några tecken på att byggarna börjar bli mätta eller att efterfrågan på bostäder mattas av?
– Nej, jag har inte fått några sådana signaler alls, säger kommunalrådet som gläds åt att det är lokala byggherrar som driver på bostadsutvecklingen.
– Det handlar väldigt mycket om deras kreativitet och vilja att bygga. Och vi vill att de ska bygga här i stället för i storstäderna. Man ska ha klart för sig att inga större byggbolag söker sig till Katrineholm. Är våra lokala företag inte här och bygger, vilket gynnar både dem och kommunen, skulle allt stå stilla.