Söndagen den 22 januari blev en 74-årig skridskoåkare som ramlat, liggande på Hjälmarens is utanför Vinön i över en timme. SOS, som fick larmet, skickade ut en ambulans, som fick ta bilfärjan till Vinön för att undsätta mannen. Hade SOS larmat rätt, hade 74-åringen kunnat få hjälp på några minuter. Svenska sjöräddningssällskapet, som har en station på Vinön, övade med sin svävare bara minuter från olycksplatsen, men fick inte larmet. Även Närkes räddningstjänst har en svävare i sjön, men larmades inte heller.
Hjälmaren ligger i tre län: Södermanland, Örebro och Västmanland och räddningsinsatser på sjön samordnas mellan de tre länen.
‒Den som är närmast ska larmas. Här var Sjöräddningssällskapet på Vinön närmast, men de fick inte larmet. Jag kan konstatera att det blev ett ärende för ambulans, men med den lilla information jag har så borde man ha använt den lokala svävaren och transporterat mannen till Hampetorp och haft ambulansen där, säger Roger Larsson, förbundschef för VSR, Västra Sörmlands räddningstjänst.
Han är nöjd med samarbetet runt sjöräddningen och säger att larmen nått VSR när det gällt.
‒Det är olyckligt när det inte fungerar. Men med så många övningar och så mycket planering som räddningstjänsten och polisen lägger på Hjälmaren, är det fasiken att det inte ska fungera.
Länsstyrelsen i Örebro är sammanhållande när det gäller sjöräddningen på Hjälmaren.
‒Det är inte ett helt lätt problem. Larmet kan komma in till olika SOS-centraler och sedan beror det på vad det står i larmplanen vilka resurser som ska dras. Planen kan gå att justera. En del kan bero på operatören. Jag kan tycka att Sjöräddningssällskapet måste vara med i planen, att det inte ska gå att missa dem, säger Marcus Sjöholm, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.
SOS Alarms presschef Helena Söderblom konstaterar att man gjort fel.
‒Det vi ska göra är säkerställa vad som hänt och var det hänt. I det här fallet har vi inte gjort det på ett korrekt sätt. Vi har omedelbart larmat ut ambulans med högsta prioritet. Men vi borde ha larmat sjöräddning och räddningstjänst också.
SOS måste, säger Helena Söderblom, ha perfekt balans mellan mycket säkra rutiner och individuella bedömningar, utförda av larmoperatörerna.
‒Vi ska ha den balansen i alla 9 000 samtal vi tar emot per dag.
Det ska inte ha någon betydelse om en olycka skett på isen vid fastlandet eller vid en ö.
‒Sätter vi positionen korrekt får vi upp en larmplan. Ö eller fastland ska inte spela roll, säger hon.