Det är fredag och runt fikabordet har kollegorna Susann Staaf, Lena Halonen, Tord Danielsson, Maria Örnberg och Elisabeth Östlund slagit sig ner för en fikarast. Här, i de fräscha och nya lokalerna i Sävstagården, finns sedan ungefär ett år Vingåkers familjecentral – en mötesplats främst för familjer med barn 0–6 år men även för övriga medborgare som har funderingar om barn. Under samma tak finns barnmorskemottagning, öppen förskola, socialtjänst och barnavårdscentral.
Kommunerna och landstingen i landet har kommit på att det är bra att arbeta förebyggande. I Vingåker blev det kommunen, landstinget och den privata vårdcentralen som gick samman och startade familjecentralen. Det har skett genom att man flyttade verksamheter som redan fanns till en och samma plats.
- Det blir lättare att kommunicera och nå varandra om man finns på samma plats, säger Susann Staaf och får medhåll av sina kollegor.
Man behöver inte vara gravid för att komma till familjecentralen eller har små barn. Centralen är öppen för alla medborgare som har funderingar om barn.
Socialtjänsten finns även i lokalerna. Maria Örnberg och Elisabeth Östlund, socialsekreterare, tycker att det är bra att finnas på familjecentralen.
- Miljön här avdramatiserar det här med socialtjänsten. Här på familjecentralen håller vi heller inte på med myndighetsutövning, säger Maria Örnberg som berättar att det finns många fördomar om socialtjänsten som inte stämmer.
- Vi finns till hands för att man ska kunna få hjälp tidigare. Oftast kommer ju socialtjänsten in i långt gångna processer. Här har vi chans att fånga upp och se signaler tidigt och arbeta förebyggande och det vinner samhället på både ekonomiskt och i minskat lidande, säger Maria Örnberg.