Ett läsår med gymnasiereformen Gy11 har passerat. Reformen har inneburit bland annat nya kurser, men lärare som Katrineholms-Kuriren har pratat med anser inte att de fått tillräckligt stöd från vare sig Skolverket eller sin arbetsledning.
- Det har gått fort med reformen. Vi har inte fått tillräcklig tid att sätta oss in i vad de nya kurserna ska innehålla och hur de ska bedömas, säger Anette Gänsler Andrén, svensk- och engelsklärare på Lindengymnasiet.
Språklärarnas huvudsakliga kritik handlar om de nationella proven i svenska. Efter Gy11 är de nya i sin utformning och fler till antalet – lärarnas 45 arbetstimmar per vecka räcker inte till. Förberedelserna inför ett provtillfälle är omfattande, efterarbetet likaså.
- I andra yrken anpassas arbetsmängden efter vad jobbet innebär. Har du extra besvärliga klienter så får du ansvar för färre klienter, säger Helena Nylander.
Läraren Ulla Evensson har just avslutat arbetet med att rätta 130 prov. Varje prov tar minst en timme att rätta.
- Det tar alltså ungefär tre veckor att rätta proven. Och mestadels är det tid som ligger utöver min vanliga arbetstid, säger hon.
Enligt lärarna som Kuriren pratat med finns det en risk att elevernas övriga undervisning försämras under den period då lärarna är upptagna med att förbereda, genomföra och rätta proven:
- Det är ju inte så att vi struntar i våra elever men kvaliteten på undervisningen blir helt klart sämre, säger Anette Gänsler Andrén och de tre lärarna berättar att de exempelvis brukar ge eleverna uppgifter som de ska arbeta med på egen hand för att själva ha tid att arbeta med proven.