Lärarbristen en stor utmaning för kommunen

Andelen behöriga lärare i Vingåker minskar och är betydligt lägre än rikssnittet. Från politiker och tjänstemän finns flera idéer om hur man kan få bukt med problemet, men konkreta planer återstår att ta fram.

Nybyggnaden av Slottsskolan är en av de åtgärder som tillförordnade förvaltningschefen Annika Roxström hoppas ska få fler lärare att söka till Vingåker.  FOTO: ROGER CULMSEE

Nybyggnaden av Slottsskolan är en av de åtgärder som tillförordnade förvaltningschefen Annika Roxström hoppas ska få fler lärare att söka till Vingåker.  FOTO: ROGER CULMSEE

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-11-07 15:40

När barn- och utbildningsnämnden sammanträder i dag, onsdag, är nämndens kvalitetsredovisning ett av ärendena på dagordningen. Här redovisas bland annat situationen vad gäller andelen behöriga lärare i kommunen. Och det är inte någon uppmuntrande läsning för politikerna.

Under de senaste åren pekar kurvan över andelen behöriga lärare neråt. 2016 låg andelen på 72 procent – ner från över 80 procent 2013.

Lärarbristen är ett nationellt problem. Men andelen behöriga i Vingåker är betydligt lägre än rikssnittet på 84 procent. Dessutom riskerar det att förvärras på grund av kommande pensionsavgångar.

För att få bukt med problemet krävs sannolikt flera olika typer av åtgärder. En plan för att öka andelen behöriga lärare bör arbetas fram, konstateras det i kvalitetsredovisningen.

Helena Edrenius (S) är ordförande i nämnden. Hon berättar om att det finns flera idéer för att stävja lärarbristen, men att några stora initiativ troligen får vänta tills kommunen har rekryterat en ny ordinarie verksamhetschef för barn- och utbildningsfrågor. För närvarande finns blott en tillförordnad chef.

Bland de åtgärder som Edrenius ser framför sig i framtiden finns ett närmare samarbete med de högskolor och universitet som utbildar lärare. Genom att erbjuda dem som är under utbildning vikariat och praktik, hoppas hon kunna locka lärare att också ta fasta jobb i kommunen när de är färdigutbildade. Att underlätta för distansutbildning från Vingåker hör också till de idéer som Edrenius lyfter fram.

Att konkurrera med högre lön är dock svårare, enligt nämndordföranden. Lönerna är redan på väg upp, eftersom det råder lärarbrist.

– Det är huggsexa om lärarna, och som lärare har man möjlighet att höja sin lön hela tiden, säger hon.

Annica Roxström är tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Hon menar också att det krävs flera åtgärder för att få fler behöriga lärare i kommunen. En kan vara att se till så att de som i dag är obehöriga skaffar sig rätt utbildning. Men även att som helhet höja kommunens och skolornas attraktivitet.

– Det är ju den stora frågan: hur ska vi bli en attraktiv kommun som folk vill flytta till? säger hon, och pekar bland annat på bygget av en ny skola i Vingåker som ett positivt steg i rätt riktning.

Obehöriga lärare

Andelen behöriga lärare har minskat i Vingåker sedan 2013. 2016 låg andelen på 72,2 procent.

Bristen på behöriga lärare i kombination med kommande pensionsavgångar ”ställer stora krav på förvaltningen”, slås det fast i nämndens kvalitetsrapport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om