Socialjouren hanteras i dagsläget av ordinarie personal i beredskap, men är svårt att bemanna. Därför vill kommunstyrelsen sluta avtal med Eskilstuna kommun om en länsgemensam socialjour. Under måndagens kf-sammanträde skulle beslut fattas, men det föregicks av debatt. Först ut var Anders Gölevik (C) som arbetat 45 år som polis och var kritisk till förslaget.
– Jag har sett hur viktigt det är med en fungerande socialjour och tyvärr är det många gånger svårt att få hjälp på obekväm tid. Min farhåga är att det kan ta lång tid att få hjälp på grund av restiden från Eskilstuna. Ju längre bort från centralorten hjälpen behövs, desto hårdare prioritering innan man gör en insats, sade han.
Något som Marie-Louise Karlsson (S) motsatte sig.
– Det här är ett bra beslut och problemet blir inte större än i dag. Det här är på prov under ett år och jag tror det blir mycket bättre än i dag.
Kristdemokraterna Joha Frondelius och Marian Loleys motion om att utreda ett måltidsvän-projekt väckte livlig debatt. Kortfattat är måltidsvän en förebyggande satsning för att motverka ensamhet, isolering och undernäring bland äldre som skulle kunna få besök av en måltidsvän som man gemensamt lagar mat och äter tillsammans med.
Många av de ledamöter som gav sig in i debatten refererade till en närstående som blivit ensam på åldern höst, men Ulrica Truedsson (S) återkom till var gränsen går för kommunalt ansvar och hänvisade till vård- och omsorgsförvaltningens ansträngda ekonomi.
– Motionen lyfter möjligheten att utreda det här, inte att införa ett färdigt koncept. I ivern att avslå en motion från oppositionen ser man inte vad den innehåller, sade Jesper Ek (L).
– Innan man mosar sönder motionen är det viktigt att se att det här kan fördröja tiden till man kommer till särskilt boende om vi ska prata pengar, sade Joha Frondelius (KD).
Motionen om att utreda möjligheterna till ett måltidsvän-projekt avslogs och C, L, V, KD och SD reserverade sig mot beslutet.