För första gången sedan länsstyrelserna övertog djurskyddsansvaret från kommunerna, uppnåddes i fjol ett av Jordbruksverkets mål: att det ska genomföras lika många planerade kontroller som anmälningskontroller.
13 av de 21 länsstyrelserna har lyckats med det, varför balansen nu är uppnådd. Sörmland ligger i ensamt majestät skyhögt över kvotmålet.
– Vi är jättenöjda över resultaten, kommenterar Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare och samordnare för länsstyrelsens kontrollverksamhet.
Djurskyddsenheterna i landet har jobbat hårt för att kunna prioritera planerade kontroller framför ”blåljusutryckningar” till anmälda missförhållanden. I fjol utförde länsstyrelsen Södermanland 303 normalkontroller inom livsmedelsproduktion, ridskolor och djuruppfödning. Det var drygt 40 fler än året innan.
– Vi ska arbeta förebyggande med kontroller vi själva initierar. Självklart ska vi göra händelsestyrda kontroller också. Men många anmälningar är obefogade. Det är inte på dem vi ska lägga våra resurser.
Under 2016 kom allmänheten in med 274 anmälningar om påstådda missförhållanden till djurskyddsenheten. 88 platskontroller genomfördes. Handläggarna lägger mycket kraft på att snabbt försöka sålla agnarna från vetet i anmälningsskörden, för att prioritera bara de ärenden som är viktiga ur djurskyddssynpunkt.
Jordbruksverkets mål är att högst 20 procent av anmälningskontrollerna ska vara utan anmärkning. Sörmlands fjolårsresultat 30 procent är det näst bästa i landet.
Länsstyrelsens djurskydd noteras också för att den arbetar tidseffektivt och utför ett högt antal normalkontroller per årsarbetskraft. Det är inte första gången som Sörmland lyfts fram som ett gott exempel för andra länsstyrelser att ta efter.
Är det ett tecken på att det är särskilt tryggt att vara ko, häst eller fjäderfä i Sörmland?
– Resultaten ska förstås sättas i förhållande till vad vi finner ute på kontrollerna. Men ju fler täta kontroller vi hinner med, desto bättre är det ur ett djurskyddsperspektiv.