Förra gången kyrkan renoverades var på 1970-talet. Då var det höga välvda taket fullt av sprickor som man limmade en väv över, men med tiden syntes sprickorna genom väven. Nu har man bilat ned hela det gamla innertaket.
– Det var 25 ton gammalt bruk som togs ned, berättar Jack Hansen, murare och lagbas.
Vassmatta och metallstift
I taket har murarna fäst en vassmatta, med runt 150 000 metallstift. Sedan har 72 ton kalkbruk pumpats upp och sprutats på vassmattorna i flera lager. Sedan har man målat, eller avfärgat som det heter när man målar på bruk.
– Elva gånger avfärgade vi taket. Det är kalkfärg från Gotland som har använts och det är en vit nyans bruten med någon promille umbrapigment.
Pilastrarna längs sidorna och pelare är också målade i brutet vitt.
Det är Jack Hansens största kyrkorenoveringsjobb någonsin, men det var aldrig någon tvekan om vilka metoder man skulle använda.
– Så här gör man i kyrkor, säger han.
Ren bränd terra
Per Edlund är målare och ansvarar för fönstren, alla bröstpaneler i trä, kyrkbänkar och andra snickerier. Det är ungefär 25 fönster med innanfönster, de är sju meter höga. Tidigare har de varit grå, men nu ska de målas med linoljefärg i en mörkt rödbrun nyans, ren bränd terra.
Det är kyrkoarkitekten Jerk Alton som gjort all färgsättning, som tre olika nyanser av grått i träpanelerna. Men än kan inte Per Edlund börja måla i själva kyrkan, först måste byggnadsställningarna rivas och kyrkan städas. Annars skulle byggdammet fastna i den nymålade färgen.
Innanför södra porten kan man se hur kyrkan var målad förr. Ett element är borta och väggen är grön bakom. På några ställen i kyrkan har arkitekten gjort färgtrappor, då skrapar man bort lager för lager av väggfärgen för att se hur det var målat förut.
Annorlunda uppdrag
Kyrkorenoveringen är ett roligt och lite annorlunda uppdrag.
– Arkitekten har en vision som han förmedlar till oss som jobbar med det. Det är otroligt mycket färgprover som skickas fram och tillbaka och många diskussioner. När man bygger ett nytt hus är allt bestämt på förhand, här är det mer av en process, säger Per Edlund.
Just nu putsar han väggarna inne i sakristian. Där står också nya dörrar och luktar gott av linolja, byggda av ett lokalt snickeri. De ska senare sättas upp mellan kyrkan och sakristian.