Kvisk ska bredda kulturen

Kultursverige måste förändras i grunden för att spegla samhället. Projektet Kvisk vill skapa vägar till yrkeslivet för nyanlända professionella kulturarbetare, som i dag tycks försvinna ut i andra yrken.

Kenneth Åström, delprojektledare med handledaransvar på praktikplatser, Tamara Valiente, projektledare och Elin Selig, projektkoordinator, jobbar inom ramen för Kvisk med att hitta en metod för att bredda kultursektorn.

Kenneth Åström, delprojektledare med handledaransvar på praktikplatser, Tamara Valiente, projektledare och Elin Selig, projektkoordinator, jobbar inom ramen för Kvisk med att hitta en metod för att bredda kultursektorn.

Foto:

Övrigt2018-04-14 07:00

Många nyanlända kulturarbetare borde vara aktuella för den svenska kultursektorn. Men de finns varken i kreativa sektorn eller hos arbetsförmedlingen kultur/media. Det troliga är att de har gått vidare till andra utbildningar och yrken och att de riskerar att vara förlorade för kulturområdet. Kenneth Åström, delprojektledare i Kvisk (Kreativa vägar till integration och sysselsättning genom kultur), konstaterar att den kreativa sektorn i stor utsträckning är från majoritetsbefolkningen.

‒Personer med utländsk bakgrund finns varken på scenen eller i publiken. Vi tror att nyanlända professionella kulturarbetare kan skapa en brygga till kulturen för fler.

Kvisk är EU-finansierat med kulturnämnden i Katrineholm som projektägare. Under projekttiden från 1 april förra året till 31 maj 2019 ska en metod skapas för att bredda kultursektorn – vilket i sin tur skapar en bredare publik.

‒Kvisk är bara början på en förändring som behövs i samhället. Vi ska jobba på att hitta något som ska leva efter två år, säger projektledaren Tamara Valiente och projektkoordinator Elin Selig inflikar:

‒Vi har inte tid att vänta generationer på att det ska bli en skillnad. Särskilt inte när vi med ganska lätta åtgärder kan lösa problematiken med representationen redan i dag. De professionella kulturarbetarna finns här.

Ett mål är att skapa 90 praktikplatser, hälften i Östergötland och hälften i Sörmland, på arbetsplatser i den bransch där kulturarbetarna har varit verksamma i sina hemländer och yrkesvokabulären talas. Praktiken ger utrymme för yrkesproffs från olika länder att byta erfarenheter och vidga sina vyer.

I kulturnämndens årsredovisning för 2017 står det att svårigheterna att hitta praktikanter kan leda till att projektet inte kan ros i hamn. Hittills har fem personer kommit ut på praktik, men de projektansvariga känner ingen oro. Dels kom arbetsförmedlingen med på tåget först i december (projektet är ett parallellt spår inom förmedlingens etablering av nyanlända), dels är genomförandeperioden bara påbörjad. Tamara Valiente har hittills träffat ett 40-tal personer som kan vara aktuella för praktik. Praktikplatser får handledarstöd och förhoppningen från Kvisk är att många arbetsgivare ska vilja delta.

‒Vi behöver inte tänka utanför boxen – vi behöver kliva ut ur den.

Kvisk

Projektet har beviljats 6,7 miljoner kronor i stöd från Europeiska socialfonden. Samverkanspartners är också Region Östergötland, Landstinget i Södermanland, Arbetsförmedlingen och Nyföretagarcentrum i Sörmland och Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!