Det tycker företrädare för Åsa folkhögskola, som startade kursen Vidare i två hyreslägenheter på Rönngatan 2008.
Sedan dess har kursen visat ett 100-tal utrikesfödda, några män men de flesta kvinnor, att det finns vägar ut ur utanförskapet.
Det är det nu slut med. Pengarna finns inte. Och där pengarna finns, konstaterar skolan, finns inte viljan.
I går träffades det sista dussinet kursdeltagare, alla kvinnor av olika kulturer, för en avslutningsmiddag. De kommunägda lägenheterna som de har haft som utbildningslokaler står nu utrymda och igenbommade. Dit äger de inte längre tillträde.
- Vidare har varit bra för oss. Går man bara hemma får man ingen chans att öva på svenska språket. Man glömmer det. Därför är kursen viktig.
Det säger Abeba Eissak, katrineholmare från Eritrea. Zübeyde Köylü från Turkiet fyller i:
- Den är bra för oss kvinnor. Den har hjälpt oss att prata med varandra när vi lagar mat tillsammans, när vi lär av varandra.
Kvinnorna i den sista Vidare-gruppen har haft samma saker gemensamt med dem som kom till första kursstarten för fem år sedan. De står utanför arbetsmarknaden och har haft svårt att utveckla ett svenskt språk. De har inte kunnat skapa relationer med infödda svenskar och har isolerats i hemmet eller bostadsområdet.
Åsa folkhögskola såg en möjlighet att med kursen, mitt i invandrartäta Nyhemsområdet, bryta denna isolering. Med fokus på språkträning, har deltagarna sammanförts med sikte på att gå Vidare in i sitt nya hemland. De har studerat samhällskunskap och matematik, kultur och hantverk, skaffat sig datorkunskaper och lärt sig mer om frisk- och egenvård.
Hela tiden har de tragglat svenskan.
- Jag har fått vittnesbörd om att de med kursens hjälp kunnat gå till sina barns lärare eller vårdcentralen utan tolk. Att kunna möta svenskar på det sättet skapar bra och viktiga relationer, säger den kursansvariga läraren Helen Wolter.
Deltagarna har också fått en ökad självkänsla och i gruppen vågat lyfta frågor som de kanske aldrig diskuterar inom familjen, till exempel sin egen hälsa eller äktenskapsproblem. Vad ska hända nu med dessa framsteg?
Abeba Eissak och hennes kamrater vet inte. Hoppet om att kursen ska få en fortsättning lever, men är i realiteten ute.